портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На засіданні з розробки Стратегії розвитку області визначені головні завдання

Опубліковано 05 червня 2019 року, 18:01 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Сьогодні у Краматорську пройшло спільне засідання робочої групи з розробки проектів Стратегії розвитку області у 2020-2027 роках. Участь у заході взяли керівництво Донецької облдержадміністрації, представники об’єднаних територіальних громад, громадських організацій та бізнесу.

Директор департаменту інформаційної та внутрішньої політики Донецької облдержадміністрації, співголова робочої групи Наталія Чукова підкреслила, що головним завданням Стратегії є збереження людського потенціалу Донеччини, для чого треба сконцентруватися на напрямках, які мають глобальний вплив на область. Базовий варіант Стратегії був представлений для громадських обговорень, і це вже третє спільне засідання робочої групи, яка розглянула та обговорила результати додаткового опитування населення щодо проблем та пріоритетів розвитку області.

Активісти опитали мешканців області, що їх найбільше турбує, і які саме проблеми люди вважають найактуальнішими. Виявилося, що найбільше громадяни занепокоєні війною на Сході України. Також серед проблем, що найбільше непокоять донеччан, – рівень життя, економічна ситуація та безпека. А ще - неякісні дороги, підвищення тарифів на комунальні послуги та основні товари, безробіття, корупція у владі, стихійні сміттєзвалища, безпритульні тварини та ще багато чого.

SWOT-аналіз, який провели фахівці, дозволив оцінити сильні та слабкі сторони Донецької області за напрямком «Підвищення спроможності громад надавати якісні послуги населенню». Аналіз було допрацьовано з урахуванням пропозицій та зауважень учасників робочих груп.

Серед сильних сторін - розгалужена мережа центрів надання адміністративних послуг, постійне збільшення видів послуг, досить високий рівень концентрації людей із вищою освітою та наявність інтелектуального потенціалу населення. А ще - активність громад, присутність міжнародних і гуманітарних місій тощо. Перевантаження систем надання послуг, низька фінансова спроможність деяких ОТГ, зношеність та аварійність систем водопостачання, недостатній розвиток транспортної інфраструктури, та інші недоліки – серед слабких сторін Донеччини.

Водночас є також і можливості, найважливіша серед яких – це припинення військового конфлікту та повернення під контроль держави тимчасово окупованих населених пунктів. А ось ескалація чи замороження конфлікту, навпаки, стає загрозою розвитку Донеччини. В переліку названі ще 9 ризиків, але сподіваємося, що вони залишаться лише на папері.

Стратегія розвитку області до 2027 року є проекцією державних і загальноєвропейських підходів до регіону. Вона визначає стартові позиції області, а також систему пріоритетів, які мають вирішальну роль у забезпеченні цільового сценарію розвитку Донеччини. А вже конкретні заходи, спрямовані на досягнення поставлених цілей, будуть відібрані на конкурсній основі та згруповані в програми у рамках планів реалізації Стратегії.