портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Павло Кириленко закликав церковників проводити богослужіння онлайн

Опубліковано 24 березня 2020 року, 18:54 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко провів робочу зустріч з представниками релігійних організацій Донецької області. Під час зустрічі були розглянуті питання організації богослужінь в умовах карантину та недопущення поширення випадків гострих респіраторних захворювань, спричинених коронавірусом SARS-CoV-2. 

Очільник області наголосив, що основним завданням влади, громадськості та представників релігійних організацій має бути консолідація зусиль на всіх рівнях для дотримання загальнонаціонального карантину, недопущення поширення хвороби та збереження життя українців.

«Влада робить усе для того, щоб зберегти життя та здоров’я громадян. Нещодавно Кабінет Міністрів прийняв рішення рекомендувати обмеження проведення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній та процесій у культових будівлях та інших місцях богослужінь тощо, здійснювати молебни та інші церемонії з використанням дистанційних технологій. Сьогодні будь-які наші кроки мають єдину мету – зберегти життя людей. Зараз кожен громадянин має неухильно дотримуватись правил протиепідемічної поведінки. Я закликаю голів церков усіх конфесій проводити богослужіння у режимі онлайн», - заявив Павло Кириленко.

Настоятель Свято-Стрітенської церкви Православної церкви України протоієрей Костянтин Кузнєцов розповів про організацію заходів з недопущення поширення вірусних хвороб – обробку дезинфікуючими засобами предметів, з якими контактують віряни, прибирання приміщень, проведення богослужінь на вулиці та проведення молебнів в режимі онлайн.

«Останнім часом кількість вірян у храмах значно зменшилась через обмеження руху громадського транспорту та з міркувань особистої безпеки. Не завжди службу можна провести дистанційно, але у тих випадках, коли це можливо – всі використовують онлайн інструменти», - наголосив він.

Участь у заході також взяв митрополит Святогірський Арсеній, який розповів, що кількість паломників у Святогірській лаврі значно зменшилась, на території виконуються необхідні заходи дезінфекції предметів, з якими контактують віряни, проводиться вентиляція приміщень, за потреби для ведення служб можуть використовуватись інші споруди, розміщені на території лаври.  

Директор благодійного фонду «Карітас-Краматорськ» отець Василь Іванюк наголосив, що духовенство готове піти на певні обмеження, проте повністю закривати церкви неможливо. Він зазначив, що в умовах пандемії релігійні організації готові допомагати органам державної влади проводити заходи з ліквідації наслідків поширення хвороби та надавати допомогу у догляді за хворими.