портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Підприємництво в епоху глобальних змін. Гра за новими правилами». На Донеччині відбулась Національна науково-практична конференція

Опубліковано 05 грудня 2019 року, 17:35 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

5 грудня Донецька торгово-промислова палата за підтримки Донецької облдержадміністрації та Регіонального фонду підтримки підприємництва по Донецькій області провела Національну практичну конференцію «Підприємництво в епоху глобальних змін: гра за новими правилами».

До участі у Конференції були запрошені представники органів державної влади та профільних відомств, підприємці малого і середнього бізнесу, науковці, бізнес-асоціації та громадські організації, представники міжнародних організацій.

Від Донецької облдержадміністрації з вітальним словом на відкритті конференції виступила в.о. директора департаменту економіки Донецької обласної державної адміністрації Галина Чурікова. Насамперед вона зачитала лист учасникам заходу від керівника Донецької ОДА Павла Кириленка, в якому він зазначив, що навіть, перебуваючи у складному стані ведення економічної діяльності, Донецька область на сьогодні стало забезпечує істотний внесок в розвиток країни.

Президент Донецької торгово-промислової палати Максим Ануфрієв наголосив на тому, що тематика цьогорічного заходу обрана організаторами не випадково, оскільки світ змінюється і трансформується з неймовірною швидкістю, і нові економічні та зовнішньоекономічні умови диктують нові правила гри. У зв’язку з цим, виникає нагальна потреба в налагодженні системної та послідовної роботи в визначенні пріоритетних напрямків підтримки та розвитку малого і середнього бізнесу для активізації його участі в процесі оновлення економіки Донецької області.

Що стосується обраної теми Конференції, то генерував її активне обговорення генеральний директор Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України В'ячеслав Биковець.

В своєму виступі він обґрунтував присутнім своє бачення ролі українського бізнесу для розвитку економіки, захисту його прав та інтересів.

Вдалим доповненням до теми став виступ Галини Чурікової, яка основну увагу приділила Стратегії розвитку Донеччини на період до 2027 року. В.о. директора департаменту економіки Донецької ОДА зазначила, що наразі визначено два ключових напрями можливої розумної спеціалізації Донеччини: промислове виробництво на базі новітніх матеріалів та креативні сфери, які спираються на результати індивідуальної творчості. В якості основи для розвитку зазначених напрямів передбачаються ІТ-технології, зелена енергетика та розв'язання екологічних питань.

Стосовно пошуку конкретних ніш та видів діяльності, то вони, згідно з прогнозами, мають здійснюватися у форматі так званого процесу підприємницького відкриття, який передбачає проведення тристоронніх консультацій між владою, бізнесом, закладами вищої освіти і дослідницької сфери із залученням громадськості.

Цікавою для учасників Конференції була і тема, яку висвітлив експерт Офісу розвитку МСП з розробки і реалізації програм та донорської координації Олександр Бабій. Він розповів про можливості програми розвитку конкурентоспроможності малих та середніх підприємств COSME та про те, як у ній взяти участь.

Олександр Бабій особливо підкреслив, що Донецька торгово-промислова палата робить дуже багато для розвитку регіонального бізнесу, підтримки експорту товарів і послуг, поліпшення інвестиційного клімату області. Саме Донецька ТПП є офіційним партнером проекту ЄС та ЄБРР «EU4Business» у Донецькій області, а Центр підтримки бізнесу для надання консультаційних послуг малому та середньому підприємництву сприяє плідному діалогу між державним та приватним секторами.

З метою розбудови економіки Східної України, підняття та посилення економіки регіону працюють і міжнародні організації. Заступник директора проекту USAID «Економічна підтримка Східної України» Тімоті Мадіган відзначив, що Проект орієнтовано по 6 ключових напрямках: мед, овочі, інформаційні технології, виробництво, альтернативна енергія та туризм.

Саме туризм після тимчасової втрати частини промисловості Донеччини, може стати тим майданчиком, на якому відбудеться зміцнення економіки, зазначила фахівець з розвитку бізнесу Програми відновлення та розбудови миру, ПРООН Ольга Логвин.

Але як малому та середньому бізнесу отримати реальні кошти для розвитку? На ці питання дав відповідь представник ЄБРР Тимур Халілов, що презентував відповідні програми для українських підприємців.

Він розповів, що представники малого та середнього бізнесу можуть отримати гранти для розвитку від Європейського Союзу в рамках ініціативи EU4Business, яку в Україні частково імплементує Європейський банк реконструкції та розвитку. За словами аналітика, завдяки грантовій підтримці ЄБРР малому і середньому бізнесу на консалтингові проєкти з 2010 року вже реалізовано понад 1000 проєктів.

Заступниця директора Українського центру сприяння інвестиціям та торгівлі Ірина Титарчук зазначила, що жінки здатні вести успішний бізнес нарівні з чоловіками.

Жваву дискусію викликав виступ експерта Програми розвитку ООН в Україні Владлена Сисуна, який розповів про переваги бізнес-асоціацій. Зрозуміло, що партнерські відносини не існують у довершеному форматі – їх треба вибудовувати, враховуючи зацікавленості усіх сторін.

Вже традицією у заходах, які започатковує та проводить Донецька ТПП стало залучення до дискусій успішних представників МСБ. Саме від них підприємці мають змогу дізнатися про шляхи розв'язання проблем в бізнесі, почути успішні історії та отримати валізу нових знань.

Конференція завершилась на позитивній ноті. Всі учасники зійшлися на спільній думці, що співпраця у межах досягнення певної мети та задля вирішення конкретних завдань передбачає об’єднання й координацію зусиль і ресурсів, адже зміна правил гри ведення бізнесу в епоху глобальних змін диктує зовсім іншу швидкість реагування.