портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Прикордонники попереджають: НЗФ на дорожньому коридорі «Донецьк-Маріуполь» пропускають людей дуже повільно

Опубліковано 24 липня 2020 року, 17:06

Представники незаконних збройних формувань (НЗФ)  дуже повільно здійснюють пропуск громадян через лінію розмежування на дорожньому коридорі «Донецьк-Маріуполь». Про це повідомила прес-офіцер Донецького прикордонного загону Валерія Карпиленко.

«Пропуск громадян з тимчасово окупованої території України (ТОТУ) представниками російсько-окупаційних військ здійснюється повільно. Люди зазначають, що бойовики пропускають переривчасто, маленькими групами», - говорить вона.

Наразі КПВВ «Новотроїцьке» продовжує функціонувати в штатному режимі - щоденно з 07:00 до 20:00. Станом на 14:15 сьогодні, 24 липня, через КПВВ до ТОТУ попрямувало 166 осіб і 9 транспортних засобів. До контрольованої території України повернулися 101 особа та 12 транспортних засобів.

Прикордонники та правозахисники постійно інформують громадян про можливі ризики непропуску їх за лінію розмежування представниками незаконних збройних формувань (НЗФ). «Від тристоронньої контактної групи ми отримуємо інформацію, що російсько-окупаційні війська досі дозволяють громадянам перетин лінії розмежування за списками, які формує так званий штаб «ДНР». Більше того, він здійснюється лише у визначені бойовиками дні. Таким чином громадяни можуть не перетнути лінію через вибірковість пропуску. Ми радимо враховувати це при плануванні поїздок», - зауважує Валерія Карпиленко.

У разі відмови у пропуску на тимчасово окуповану територію з боку представників незаконних збройних формувань людям не радять лишатись у так званій сірій зоні. Адже російсько-окупаційні війська без попередження можуть відкрити вогонь у бік населених пунктів, розташованих поблизу КПВВ «Новотроїцьке».

Але для тих, кому нема куди йти, тут розбито намети Держслужби з надзвичайних ситуацій (ДСНС). Так, станом на 24 липня в них ночували 14 осіб, у тому числі двоє дітей.

Ті громадяни, які повертаються на контрольовану українською владою територію, мають проходити температурний скринінг та встановлювати телефонний додаток «Дій вдома». За словами Валерії Карпиленко, зробити це можна прямо на КПВВ, де є Wi-Fi.

Нагадаємо, КПВВ «Новотроїцьке» відновив свою роботу з 22 червня. Натомість пропуск людей з тимчасово окупованої території здійснювався до 28 червня - окупаційні адміністрації тимчасово окупованих окремих районів Донецької області перекрили в'їзд та виїзд через контрольовані ними пропускні пункти, нехтуючи гуманітарними потребами людей. В окремі дні представники незаконних збройних формувань пропускають людей через КПП «Оленівка» на дорожньому коридорі «Донецьк-Маріуполь».