портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Прикордонники попереджають про ризики при перетині лінії розмежування через впроваджену НЗФ вибірковість пропуску

Опубліковано 20 липня 2020 року, 13:00

Командування операції Об’єднаних сил попереджає про ризики, на які наражаються громадяни при перетині лінії розмежування в напрямку до тимчасово окупованої території України (ТОТУ). Про це розповіла речниця Донецького прикордонного загону Валерія Карпиленко.

«Від тристоронньої контактної групи отримано інформацію, що російсько-окупаційні війська дозволяють громадянам перетин лінії розмежування за списками та лише у визначені бойовиками дні. Таким чином громадяни можуть не перетнути лінію через вибірковість пропуску. Ми радимо враховувати це при плануванні поїздок», - говорить Карпиленко.

Прикордонники та правозахисні організації проводять з подорожуючими роз'яснювальну роботу. Так, у разі відмови у пропуску на тимчасово окуповану територію з боку представників незаконних збройних формувань (НЗФ) людям не радять лишатись у так званій «сірій зоні». Адже російсько-окупаційні війська без попередження можуть відкрити вогонь у бік населених пунктів, розташованих поблизу КПВВ «Новотроїцьке».

Ті, хто повертається на контрольовану українською владою територію, мають проходити температурний скринінг та встановлювати телефонний додаток «Дій вдома». Нагадаємо, що в’їзд на підконтрольну Україні територію без проходження двотижневої самоізоляції наразі дозволено лише випускникам з ТОТУ, які вступають до українських вишів. Але, як зазначила Валерія Карпиленко, за кілька останніх днів таких подорожуючих через КПВВ  Донецької області не було. 

Зараз КПВВ «Новотроїцьке» продовжує функціонувати в штатному режимі - щоденно з 07:00 до 20:00. Станом на 12:00 сьогодні, 20 липня, через КПВВ до ТОТУ попрямувало 92 особи і 5 транспортних засобів. До контрольованої території України повернулися 39 осіб та 3 транспортних засоби.

Нагадаємо, КПВВ «Новотроїцьке» відновив свою роботу з 22 червня. Натомість пропуск людей з тимчасово окупованої території здійснювався до 28 червня - окупаційні адміністрації тимчасово окупованих окремих районів Донецької області перекрили в'їзд та виїзд через контрольовані ними пропускні пункти, нехтуючи гуманітарними потребами людей. В окремі дні представники незаконних збройних формувань пропускають людей через  КПП «Оленівка» на дорожньому коридорі «Донецьк-Маріуполь».