портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Протягом 2014-2019 років у Донецькій області знешкоджено понад 120 тисяч вибухонебезпечних предметів

Опубліковано 20 січня 2020 року, 16:33 , Департамент з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи облдержадміністрації

З 6 липня 2014 року до кінця 2019 року підрозділами ДСНС України у Донецькій області виявлено, вилучено та знешкоджено 121 790 одиниць вибухонебезпечних предметів, перевірено на наявність ВНП 734 будівлі та споруди, перевірено ділянки території загальною площею 23 322,65 га, перевірено ділянки акваторії загальною площею 41,05 га.

Наразі окрім підрозділів ДСНС до виконання заходів розмінування, гуманітарного розмінування на території області залучені центральні органи виконавчої влади та неурядові організації The Halo Trust, Danish Demining Group (DDG), Swiss Foundation for Mine Action (FSD). Співпраця з неурядовими організаціями є вкрай продуктивною. Так, 31 жовтня 2019 року представництвом Хало-Траст в Україні та FSD передано 13 земельних ділянок згідно актів представникам Слов’янської міської ради, Миколаївської міської об’єднаної територіальної громади та  Криволуцької, Рай-Олександрівської, Новолуганської, Андріївської, Райгородської сільських та селищних рад. Завдяки проведеній роботі, громади отримали доступ до своєї землі, що була забруднена мінами та вибухонебезпечними слідами війни.

У зв’язку із проведенням на території області Операції об’єднаних сил, розмінування окремих ділянок місцевості проводиться згідно вимог, визначених командуванням ООС, та на підставі заявок від суб’єктів господарювання на проведення аварійних, ремонтно-відновлювальних, сільськогосподарських та інших видів робіт. Станом на 01.01.2020 розглянуто та відпрацьовано 579 заявок, а саме: Донецька філія «Укрзалізниця» - 144; структурні підрозділи Комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу» - 137; структурні підрозділи ДТЕК, РЕК – 128, інші – 170. З них із залученням інженерно-саперних груп – 257.   Також проходило розмінування територій промислових та сільськогосподарських господарств, розташованих поблизу лінії розмежування.

Але, лише близько 30 % опрацьованих заявок реалізовано, решта залишається не реалізованою у зв’язку із відсутністю письмових гарантій припинення вогню окупаційною адміністрацією Російської Федерації та тим, що деякі ділянки місцевості відносяться до району забороненого доступу.       

На сьогоднішній день найбільшими проблемними ділянками, у зв’язку із відсутністю гарантій безпеки (режиму «ТИША» з боку представників ОРДО), є:

1. проведення робіт з реконструкції ГРС м. Мар’їнка;

2. проведення відновлювальних робіт на водогоні Д=600 мм «Клебан-Бик»;

3. проведення відновлювальних робіт на водогоні «Горлівка - Торецьк» Д=900 мм, біля шахти ім. Гагаріна;

4. виконання робіт з відсипки дороги та із видалення молодої порості і дерев вздовж автомобільного шляху від траси Т0513 до н.п. Жованка;

5. проведення ремонтно-відновлювальних робіт на ПЛ-110 кВ «Артем-Майорськ», ПЛ-110 кВ Північна-Майорська, м. Залізне, с. Шуми, Майорськ.

Окрім протимінної діяльності, підрозділи ДСНС постійно проводять роз’яснювальну роботу - інформаційно-роз’яснювальні бесіди з громадянами щодо заходів безпеки та правил поведінки у разі виявлення вибухонебезпечних предметів, зокрема під час масових заходів, відкриті заняття з учнями шкіл та тематичні зустрічі з у дитячих навчальних закладах.