портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

П'ята річниця гибелі літака-розвідника АН-30Б над Слов'янськом

Опубліковано 06 червня 2019 року, 09:10 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

6 червня 2014 року літак-розвідник АН-30Б, яким керував підполковник К.В.Могилко, фотографував місцевість над містечком Слов’янськ Донецької області. В екіпажі було вісім осіб. О 17 годині на висоті 4050 метрів, яка вважається безпечною, у літак влучила ракета, що була випущена російськими окупаційними військами з переносного ракетно-зенітного комплексу. Ракета влучила у правий двигун, почалася пожежа. За розповіддю вцілілого члена екіпажу борта, оператор фотозйомки Сергій Камінський загинув одразу від вибуху ЗРК. Командир Костянтин Могилко передав усю інформацію в штаб ВПС ВСУ та віддав наказ екіпажу залишити літак. Першими борт покинули лейтенанти Кирило Крамарєв і Василь Полажинець та штурман-інструктор підполковник Сергій Ніколаєв. Останнім вистрибнув Володимир Момот, але врятуватися йому не вдалося: висота над землею була менше на півкілометра, часу для розкриття парашута не вистачило. Борттехнік капітан Павло Дришлюк та механік Олексій Потапенко разом з командиром підполковником Костянтином Могилком залишилися в літаку, скерувавши його за межі міста. Машина впала під кутом 80 градусів, північніше Слов'янська, за селом Пришиб Слов'янського району.

В наслідок трагедії загинули п'ять членів екіпажу: командир літака Костянтин Могилко, борттехнік Павло Дришлюк, бортмеханік Олексій Потапенко, оператор фотозйомки Сергій Камінський та радист Володимир Момот. Врятувались, зістрибнувши з парашутом, лейтенанти Кирило Крамарев і Василь Полажинець та штурман-інструктор підполковник Сергій Ніколаєв.

Ціною власного життя екіпаж запобіг жертвам серед мирного населення.

Указом Президента України від 20 червня 2014 року №543\2014 «Про відзначення державними нагородами України», за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу, орденом «Богдана Хмельницького» ІІІ ступеню нагороджені: майор Сергій Камінський (посмертно), капітан Павло Дришлюк (посмертно), прапорщики Олексій Потапенко (посмертно) та Володимир Момот (посмертно). Орденом «За мужність» ІІІ ступня нагороджені: підполковник Сергій Ніколаєв та лейтенант Василь Полажинець.

Указом Президента України від 20 червня 2014 року № 545/2014 «Про присвоєння К. Могилку звання Героя України», за виняткову мужність і героїзм, незламність духу у боротьбі за незалежну Українську державу, вірність військовій присязі, підполковнику Костянтину Вікторовичу Могилку посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка".

Указом Президента України від 20 червня 2014 року № 587/2014 «Про відзначення державними нагородами України», за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, орденом «За мужність» ІІІ ступня нагороджено лейтенанта Кирила Крамарєва.

Також, 25 серпня 2015 року підписано Указ Президента України №516\2015 «Про присвоєння імені Костянтина Могилка літаку АН-З0Б (бортовий номер 86) 15 бригади транспортної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України».

На місці загибелі героїв-льотчиків екіпажу АН-30Б №80 відкрили пам’ятний знак «Скорботний янгол».

Пам'ять про їх подвиг житиме вічно!