портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецькій ОДА розповіли про підтримку області міжнародними партнерами

Опубліковано 26 березня 2020 року, 17:08

Про хід реалізації на території області проєктів, які фінансуються за рахунок коштів міжнародних організацій, говорили 26 березня на засіданні колегії облдержадміністрації. Спікером виступила директор департаменту інноваційно-інвестиційного розвитку і зовнішніх відносин облдержадміністрації Оксана Головко.

Вона розповіла про основні результати співпраці з міжнародними партнерами в минулому році, проблемні питання та найближчі плани поточного року. 

За її словами, в Україні змінився координатор міжнародної допомоги. Раніше його уособлювало Міністерство економічного розвитку України, а тепер Секретаріат Кабінету Міністрів України. 

Протягом 2019 року в Донецькій області реалізовувалось близько 70 проєктів, які фінансувались 20 донорськими організаціями. З них у минулому році завершено 7 проєктів, відкрито та продовжується – 15. З метою координації зусиль міжнародних організацій створено 6 кластерів за основними напрямками: освіта, продовольча безпека та засоби до існування, охорона здоров я, захист, житло та непродовольчі товари, вода, санітарія та гігієна. Крім того, у 2019 році відбулося 2 засідання Координаційної ради за участі представників облдержадміністрації, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та міжнародних організацій.

За словами Оксани Головко, розпочато новий проект «Мобільні центри надання адміністративних послуг» загальною вартістю 5 млн канадських доларів, в рамках якого заплановано придбання 5 мобільних ЦНАП, маршрути курсування яких будуть максимально наближені до контрольних пунктів в’їзду-виїзду. У ході реалізації напрямку «Розмінування, інформування про мінну небезпеку та створення безпечного середовища» проведено ручне розмінування та очищено 324,5 тис. м2. Знайдено: 3 протипіхотних міни, 30 протитанкових мін, 34 вибухонебезпечних залишків війни, 15 боєприпасів та стрілецької зброї.

«За фінансової підтримки ПРООН, Проекту USAID «Економічна підтримка Східної України» та Данської ради у справах біженців здійснювалася робота з надання ґрантів для розвитку мікро-, малого та середнього бізнесу (далі - ММСБ) в області. Загалом цими організаціями профінансовано реалізацію 150 проектів загальною вартістю 30,7 млн грн.  Крім того, Європейським Союзом через Німецький банк розвитку KfW наприкінці 2019 року розпочато проект з надання кредитів та фінансової підтримки ММСБ. У грудні 2019 року відібрано 1 проект загальною вартістю 1,4 млн грн, за яким банком надано кредит у сумі 1,1 млн грн. У напрямку «Підтримка переміщених вищих навчальних закладів» було розпочато 2 проекти за підтримки Європейського союзу загальною орієнтовною вартістю 10 млн євро», – зазначила директор департаменту інноваційно-інвестиційного розвитку і зовнішніх відносин ОДА. 

Вона також додала, що у рамках реалізації заходів з енергозбереження Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO) у 2019 року завершено роботи з капітального ремонту та термомодернізації закладів освіти, охорони здоров’я, вуличного освітлення у містах Бахмут, Вугледар, Добропілля, Дружківка, Мирноград, Слов’янськ. У процесі реалізації проектів встановлено металопластикові вікна, замінено зовнішні двері на енергоефективні, утеплено фасади та перекриття останніх поверхів, зроблено капітальний ремонт дахів, встановлено індивідуальні теплові пункти, утеплено цоколь, замінено застаріле технологічне обладнання на харчоблоках тощо. Загальна вартість робіт склала 4,0 млн євро.

За інформацією департаменту, у напрямку «Гуманітарна допомога на лінії зіткнення» міжнародними організаціями мешканцям, що проживають в безпосередній близькості від лінії зіткнення, надавалася грошова допомога та гранти для самозайнятості, допомога у вигляді молодняку птиці, корму для розведення домашньої птиці тощо. Загалом біля 50 тис. осіб, що мешкають у «сірій зоні», отримали допомогу. Крім того, для вирішення проблем зимового періоду Місією Міжнародної неурядової організації «Людина в біді» надано тверде паливо для 125 домогосподарств та Міжнародною організацією з міграції поставлено 360 електричних обігрівачів та чавунних пічок. 

З метою відновлення пошкодженого житла Представництвом Норвезької ради у справах біженців, Місією Міжнародної неурядової організації «Людина в біді», Благодійним Фондом «АДРА Україна» та Місією Міжнародного Червоного Хреста в Україні здійснено будівництво 3 нових приватних будинків, ремонт 1925 приватних будинків, в тому числі на 144 об’єктах ліквідовано наслідки важких руйнацій, розпочато ремонтні роботи на 59 об’єктах, що будуть завершені у І кварталі 2020 року, проведено заміну пошкоджених вікон у 493 оселях та здійснено утеплення 64 приватних будинків. 178 особам надано будівельні матеріали для незначного та екстреного ремонту житла.