портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецькій ОДА розповіли про заходи щодо недопущення поширення коронавірусної інфекції в області

Опубліковано 16 березня 2020 року, 17:05 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

16 березня у Донецькій облдержадміністрації пройшов пресбрифінг щодо заходів з недопущення розповсюдження коронавірусу в Україні. Заступник начальника управління-начальника відділу стратегічного розвитку охорони здоров’я та забезпечення лікарськими засобами управління організації та розвитку медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я Олександр Педенко, начальник Краматорського прикордонного загону, полковник Анатолій Федорчук, директор департаменту освіти та науки облдержадміністрації Тетяна Сідашева та директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Токарева розповіли журналістам про заходи щодо недопущення  поширення коронавірусної інфекції в області, а також проведення тимчасових обмежень на КПВВ. 

За словами Олександра Педенка, станом на сьогодні в області є 4 підозри на захворюваність серед мешканців Маріуполя. Це люди, які перебували на відпочинку за кордоном. Наразі вони госпіталізовані до інфекційних відділень міської лікарні №4 (мати з дитиною) та швидкої медичної допомоги міста Маріуполя (чоловік та жінка). Наразі з ними працює медперсонал. Біологічні матеріали  відправлені на дослідження до м. Київ. 17 березня очікується отримання результатів лабораторного дослідження.

«Також сьогодні були отримані висновки лабораторних досліджень трьох людей з підозрами на ураження COVID-19, які були госпіталізовані до Костянтинівської інфекційної лікарні. Це мешканець міста Краматорська та два мешканці міста Слов’янськ. Результати цих досліджень – негативні, тобто підозри на захворюваність коронавірусом зняті», – зазначив Олександр Педенко.

Він додав, що станом на сьогодні у закладах охорони здоров'я, у яких є відділення реанімації інтенсивної терапії або палати інтенсивної терапії, знаходяться 39 апаратів штучної вентиляції легенів високого класу (можливість інтелектуальних режимів вентиляції), 72 апарати середнього класу (можливість допоміжної та неінвазивної ШВЛ та керування вдихом за тиском та за об’ємом) та 15 портативних транспортних апаратів з автономним живленням, а також 139 моніторів пацієнта, 26 компресорів для забезпечення роботи дихальної апаратури. З закладів охорони здоров’я зібрано перелік потреб у додатковому обладнанні, які надіслано до Міністерства охорони здоров’я України. 12 березня обладнання було доставлено до Костянтинівської інфекційної лікарні і вже сьогодні, 16 березня, до закладів охорони здоров’я буде направлено наказ про розподіл технічного забезпечення, серед яких будуть пульсоксиметри, силіконові мішки типу Амбу, портативні апарати ШВЛ, а також медичні маски.

Щодо ситуації з роботою контрольно пунктів в’їзду-виїзду, то з  00:00 годин 16 березня і до 3 квітня 2020 року введено обмеження по перетину КПВВ на території Донецької та Луганської областей. Про це повідомив представникам медіа начальник Краматорського прикордонного загону, полковник Анатолій Федорчук. 

Відповідно, з 00:00 годин 16 березня буде припинено пропуск з тимчасово окупованих територій осіб, які не мають постійної реєстрації місця проживання на підконтрольній Уряду України території, а також іноземців та осіб без громадянства, які не мають постійної реєстрації місця проживання на підконтрольній Уряду України території. При цьому пропуск вказаної категорії осіб у зворотному напрямку здійснюватиметься без обмежень.

Водночас, через лінію розмежування на тимчасово окуповані території припиняється пропуск осіб з постійною реєстрацією місця проживання на підконтрольній Уряду України території, у тому числі іноземців та осіб без громадянства, які мають постійну реєстрацію місця проживання на підконтрольній уряду України території. У зворотному напрямку пропуск даних осіб відбуватиметься без обмежень. 

 «Командування Об’єднаних сил застосовує людяний підхід до таких ситуацій. Тому, особи, у яких через форс-мажорні обставини виникла  необхідність перетнути лінію розмежування, прибувають на КПВВ з відповідними підтверджуючими документами (за їх наявності). Після проведення заходів контролю, у тому числі скринінгу температури та огляду медичними працівниками, представники ДПСУ будуть надавати Командувачу ОС пропозиції щодо пропуску (або не пропуску) таких осіб. Відповідно, враховуючи всі обставини, Командувачем ОС буде прийнято рішення», – зазначив Анатолій Федорчук.