портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецькій ОДА відбулось знайомство громадськості з процесом публічних інклюзивних консультацій щодо внесення змін у Конституцію України в частині децентралізації влади

Опубліковано 27 лютого 2020 року, 16:40 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

27 лютого в Донецькій ОДА відбулось знайомство громадськості з процесом публічних інклюзивних консультацій щодо внесення змін у Конституцію України в частині децентралізації влади. Доповідачами виступили голова групи незалежних фасилітаторів підтримки процесу публічних інклюзивних консультацій щодо внесення змін у Конституцію України в частині децентралізації влади Діана Проценко та незалежний фасилітатор Ірина Таран. 

Участь у заході взяли представники громадських рад, органів міського самоврядування, керівники громадських організацій та спеціалісти облдержадміністрації, які займаються питаннями впровадження реформи децентралізації в області.

За словами спікерів, реформа децентралізації триває з 2014, наразі завершується етап добровільного об’єднання, відбувається перехід до наступного етапу. Завершення децентралізації на рівні громад є важливим для протидії сепаратистським настроям. Передбачається, що вибори у жовтні 2020 р. по всій Україні необхідно провести за новим однорідним адміністративно-територіальним устроєм, для цього процес із внесення змін має бути завершений до липня 2020р. На тлі цього для завершення реформи децентралізації було подано 2 законопроекти про зміни до Конституції, які були відкликані через звернення понад 300 підписантів від органів місцевого самоврядування та експертів. 

Доповідачами було виділено зони уваги по змісту публічних консультацій, виокремлені на підготовчих зустрічах, а саме – права місцевого самоврядування та їх захист, розділення повноважень між державою та органами місцевого самоврядування, фінансовий захист органів місцевого самоврядування, формат партнерства та взаємодії між державою та органами місцевого самоврядування, скільки рівнів місцевого самоврядування потрібно Україні і чому так, забезпечення пропорційності впливу держави на органи місцевого самоврядування, система місцевих органів виконавчої влади, включення великих громад (міст обласного значення) до складу округів, термін повноважень органів місцевого самоврядування та як забезпечити прозорість місцевого самоврядування та відповідальність перед виборцями.