портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Україна відзначає День Гідності та Свободи

Опубліковано 21 листопада 2020 року, 07:45

21 листопада 2020 року в Україні відзначається День Гідності та Свободи.

Вперше за часи незалежності День Свободи як державне свято був запроваджений Указом Президента України Віктора Ющенка № 1619/2005 від 19 листопада 2005 року «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, виховання у громадян почуття національної гідності, враховуючи історичне значення революційних подій осені 2004 року, які засвідчили волелюбність Українського народу, його прагнення до свободи і демократичних цінностей».

Свято мало відзначатися щорічно 22 листопада. Втім Указом Президента України №1290/2011 від 30 грудня 2011 року воно було скасоване. Натомість впроваджено нове свято – День Соборності та Свободи України, яке мало відзначатися щорічно 22 січня. Даний указ був підписаний Віктором Януковичем, масові фальсифікації на користь якого під час президентських виборів стали 2004 року основною причиною Помаранчевої революції.

Після подій Революції Гідності 13 листопада 2014 року президент України Петро Порошенко підписав указ №872/2014, яким 21 листопада визначалося як День Гідності та Свободи. Згідно з Указом, свято було встановлено «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору».


Коротка інформація

Помаранчева революція – масові акції протесту, активна фаза яких розпочалася 21 листопада та тривала до 8 грудня 2004 року. Вони стали реакцією громадян України, політичної опозиції та світової спільноти на масштабні фальсифікації результатів голосування на користь Віктора Януковича під час другого туру виборів президента України. Протести тривали 18 днів і охопили всю країну. Епіцентром подій стало середмістя Києва – майдан Незалежності та Хрещатик. Серед глибинних причин революції – системні недоліки політичного та соціально-економічного розвитку держави після 1991 року, а також імітація демократичного устрою, корупція, створення олігархату попередньою владою, незадоволення громадян економічним та політичним становищем.

Основним посланням цих подій був рух за справедливість і правду та проти брутальної фальсифікації вільного вибору громадян.

За словами історика Я.Грицака, Помаранчева революція була спровокована бажанням українців вільно вибирати свою владу.

Події отримали назву за помаранчевим кольором, який використовували в агітаційних кампаніях прибічники кандидата в президенти Віктора Ющенка й опозиційної партії «Наша Україна», лідером якої він був.

Революція Гідності – масовий громадянський протест періоду 21 листопада 2013 – 22 лютого 2014 року, який тривав 94 дні і був викликаний незаконними/антиконституційними діями влади. Епіцентром подій став столичний майдан Незалежності та прилеглі вулиці: Хрещатик, Грушевського, Інститутська. Почався під євроінтеграційними гаслами, а згодом перетворився на тривалу кампанію громадянської непокори владному режиму Януковича проти корупції та порушень прав людини, яка засвідчила рішучість українців у питанні визначення демократичного та європейського майбутнього України, захисту національної ідентичності та державної незалежності.

Стаття 39 Конституції України закріплює за народом право на свободу мирних зібрань. Стаття 28 передбачає право громадян України на повагу до гідності, а стаття 34 – право на свободу думки та слова, на вільне вираження поглядів і переконань. Стаття 22 Конституції України зазначає, що права і свободи людини є невичерпними.

Масові протести українських громадян у листопаді та грудні 2004 року та у листопаді 2013 – лютому 2014 років відбувалися у відповідності до Конституції та не суперечили жодній з вказаних статей.

Крім цього, право народу на повстання у випадку, якщо сама влада порушує закони та стає диктаторською, закріплене низкою міжнародних договорів, які визнані національним законодавством. Своїми діями на посту президента В. Янукович провадив злочинну діяльність, яка досягла апогею під час Євромайдану/ Революції Гідності, що й призвело до втрати ним легітимності як  гаранта основоположних прав громадян України. 

Помаранчева революція та Революція Гідності – важливі етапи національної визвольної боротьби, яка бере початок від часів Української революції та триває досі як російсько-українська війна, та яка зумовлена ідеологічним протистоянням двох напрямів цивілізаційного розвитку:

-             прагненням інтегруватися в європейський простір, сприяти демократизації країни та звільненню від економічної та політичної залежності від Росії, позбавленні колоніальної залежності та радянського минулого

-             повним поверненням країни у сферу впливу Російської Федерації та входженням в економічний і політичний союзи з нею.

Фото Українського інституту національної пам’яті.