портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Відбувся навчальний візит учнів закладів загальної середньої освіти області до Литовської Республіки

Опубліковано 19 червня 2019 року, 14:57 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

У квітні 2019 року за участю представників Центру дітей і молоді Литви та Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти проведено конкурсний відбір закладів загальної середньої освіти області для участі спільному проекті Донецької обласної державної адміністрації та Центру дітей та молоді Литви «Заохочення освітянських ініціатив у Новій українській школі: на шляху до змін – 2019» (далі – проект), який фінансується урядами Литовської Республіки та Швеції. Мета Проекту - розвиток соціальних компетентностей здобувачів освіти. За умовами конкурсу команди учнів презентували свою школу, зокрема, систему заходів з антибулінгу, здорового способу життя, проектної діяльності, учнівського самоврядування тощо.

10-14 червня команди-переможці з міст Краматорськ, Маріуполь, Торецьк, Великоновоселківського та Ясинуватського районів (усього 19 дітей) відвідали Литовську Республіку. Програма візиту передбачала низку тренінгів, цікаві екскурсії, активне й змістовне дозвілля.

Так, директор Центру дітей і молоді Литви, президент Європейської асоціації неформальної освіти Валдас Янкаускас провів тренінг з розвитку соціально-комунікативних компетентностей, формування навичок самомотивації, самоорганізації та самоконтролю, позитивного ставлення до себе і до життя. Рената Пежелієне, координатор Проекту, навчала працювати в команді, застосовувати креативний підхід у вирішенні складних завдань. Йоланта Марківічієне, менеджер Проекту, організувала інтерактивні дебати «Булінг у школі», під час яких учні не лише долучилися до обговорення проблеми булінгу, а й, доводячи певну точку зору, випробували себе у ролі адміністрації школи, вчителів, учнів і батьків. Пані Далі Навікієне, заступник директора Центру дітей і молоді Литви, провела тренінг «Заохочення шкільних ініціатив». Діти отримали завдання застосувати набуті знання на практиці у своїх закладах освіти. Цікавою була зустріч з волонтерами щодо можливостей проектної та волонтерської діяльності.

Важливою складовою візиту стало вивчення системи учнівського самоврядування            у Литовській Республіці на прикладі гімназії М. Бержишки м. Вільнюс. Литовські школярі ознайомили гостей зі структурою учнівського самоврядування гімназії та на національному рівні; презентували досвід організації заходів: «Хрестини першокласників», «Олімпіада мов», «Година музики», «Танцювальна п’єса», «Битва хорів», «Ніч у школі» тощо; розповіли про проектну діяльність на прикладі проекту «Узнай свій мікрорайон краще», що отримав фінансову підтримку; організували екскурсію гімназією; запросили відвідати уроки з фізики та біотехнологій у сучасних спеціально обладнаних кабінетах-лабораторіях.

12.06.2019 делегація учнів з Донеччини відвідала Посольство України в Литовській Республіці, де відбулося дружнє спілкування з послом Володимиром Яценківським у форматі питання-відповідь: діти, зокрема, поділилися своїми думками щодо досвіду, набутого у Литві, а також отримали відповіді на свої питання щодо основних напрямків діяльності посольства, євроінтеграційних перспектив України та двосторонніх українсько-литовських відносин, зокрема, в освітній та гуманітарній сферах. 13.06.2019 наші учні завітали до Посольства Швеції у Литовській Республіці, де разом з паном Володимиром Яценківським поспілкувались з послом Швеції в Литовській Республіці Марією Лундквіст. Для дітей проведені ігри з тематики історії та культури Швеції, Литви, України, знання основних завдань ООН, зокрема, у рамках Глобальних цілей сталого розвитку - 2030, діяльності Європейського Союзу. У цей же день учні відвідали Сейм Литовської Республіки. У залі засідань працював парламент. Коли до зали зайшла українська делегація, депутати призупинили засідання та вітали гостей оплесками. У такий спосіб вони висловили свою повагу до України та підтримку її європейського курсу. Під час зустрічі з депутатом Сейму Гінтарасом Стєпонавічусом, яка відбулась у форматі круглого столу, обговорювали наслідки успішної освітньої реформи в Литовській Республіці та позитивні зміни, що відбуваються у цьому напрямку в Україні.

Крім того, для українських школярів організовано насичену дозвільну програму: автобусна екскурсія старовинним містом Вільнюсом, до Тракайської фортеці; квест по архітектурних пам’ятках м. Вільнюс, катання на ковзанах, відвідування розважального центру Skypark.

Сподіваємось, набутий лідерами учнівського самоврядування досвід, допоможе удосконалити освітній процес у закладах освіти області, зробити його цікавим і комфортним для всіх учасників.