портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Звіт про виконання в 2019 році обласної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2017-2020 роки

Опубліковано 03 січня 2020 року, 16:04 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 12 червня 2017 року № 639 «Про затвердження обласної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2017 - 2020 роки» затверджено обласну цільову програму сприяння розвитку громадянського суспільства на 2017 - 2020 роки (далі — Програма).

Виконання Програми здійснюються у межах реальних фінансових можливостей обласного бюджету та бюджетів міст, районів, об’єднаних територіальних громад, інших джерел на відповідний рік, з урахуванням економічної ефективності видатків місцевих бюджетів.

З метою залучення громадських організацій до реалізації державної політики облдержадміністрацією було проведено конкурси з визначення програм, розроблених інститутами громадянського суспільства для виконання яких надається фінансова підтримка (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2011 року № 1049 (із змінами)). Так, зазначені конкурси проводились департаментом інформаційної та внутрішньої політики, управліннями сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання, а також культури і туризму облдержадміністрації.

У 2019 році в межах конкурсу з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка було проведено заходи: громадською організацією «Чарівні Руни» - етнофестиваль «Лемківська мозаїка», громадською організацією «Фонд розвитку громади» - літературно-мистецький фестиваль «Кальміюс», благодійною організацією «Всеукраїнський благодійний фонд «Зірки та зіроньки» - Всеукраїнський фестиваль «ЗОРЯНІ МАЛЯТА: 10 років успіху - 10 кроків назустріч малюкам»,  громадською організацією «Айдами» - міжнародний кінофестиваль «Кіно і ТИ», громадською організацією «Молода барвиста Україна» - реалізовано проєкт «Гостинна дестинація Донеччини»,  ГО «Джерело Добробуту», ГО «Моє покоління», БО «Благодійний фонд «Карітас Краматорськ», ГО «Бахмутський міський фонд захисту дітей «Мрія», БО «Всеукраїнський благодійний фонд «Зірки та зіроньки».

В області постійно проводиться консультативно - методична робота з фінансової підтримки інститутів громадянського суспільства соціального спрямування в межах впровадження постанов Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2011 р. № 1049 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка», від 14 лютого 2018 р. № 156 «Деякі питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням ветеранів». Результатом є розробка та затвердження положень про проведення вищезазначеного конкурсу у Бахмутському, Великоновоселківському, Волноваському, Добропільському, Костянтинівському, Нікольському, Мар’їнському, Покровському, Слов’янському та Ясиноватському районах, а також в містах Авдіївка, Бахмут, Вугледар, Добропілля, Костянтинівка, Мирноград, Новогродівка, Покровськ, Селидове, Слов’янськ, Торецьк. У 2019 році проведено конкурси з визначення проектів (заходів), розроблених громадськими об’єднаннями ветеранів за рахунок коштів місцевих бюджетів в містах Авдіївка, Бахмут, Добропілля, Мирноград, Покровськ, Слов’янськ та Добропільському, Покровському, Мар’їнському районах.

В області активно проводиться робота щодо популяризації громадського бюджету та ініціювання розробки проекту положення виконавчими органами міських рад та райдержадміністраціями. Так, в містах Добропілля, Дружківка, Краматорськ, Костянтинівка, Мирноград, Маріуполь, Покровськ, Селидове, Слов’янськ, а також в Андріївській, Бахмутській,  Вугледарській, Лиманській, Олександрівській, Соледаській ОТГ вже затверджені положення про конкурс громадського бюджету/бюджету участі.

З метою популяризації участі громадян у вирішенні питань розподілу коштів місцевих бюджетів та відзначення найкращих практик громадських ініціатив, реалізованих у рамках бюджету громадської участі (громадського бюджету) було розроблено та затверджено розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 26.11.2019 № 1300/5-19 «Про затвердження Порядку проведення обласного конкурсу «Найкращі практики громадського бюджету» у 2019 році» Порядок проведення обласного конкурсу «Найкращі практики громадського бюджету» у 2019 році, який було зареєстровано в Головному територіальному управлінні юстиції у Донецькій області 09.12.2019 за № 318/3031.  Цього року було подано 17 конкурсних пропозицій з міст: Краматорськ (1), Бахмут (2), Покровськ (2), Вугледар (1), Слов’янськ (1), Лиман (3), Дружківка (1), Маріуполь (5), Добропілье (1), а 26 грудня відбулось урочисте  нагородження переможців обласного конкурсу «Найкращі практики громадського бюджету» у 2019 році.

Ще одним напрямком Програми є створення сприятливих умов для формування та інституційного розвитку організацій громадянського суспільства. Так, було проведено низку навчальних тренінгів, семінарів, зустрічей: «Громадські Ради Донецької області. Платформа громадського впливу на прийняття рішень», «Вдосконалення механізму надання соціальних і реабілітаційних послуг», «Залучення представників інститутів громадянського суспільства до надання соціальних послуг», «Заходи зміцнення спроможності Уряду України та організацій громадянського суспільства ефективно співпрацювати», «Організації громадянського суспільства як надавачі соціальних послуг: існуючі державні механізми регулювання та фінансування», «Процес європейської інтеграції та просування європейських цінностей», «OL42ON: конкурсна програма психологічної та менторської програми», «Добре врядування: публічні закупівлі та громадський контроль», «Шляхи пошуку підвищення виконання програм відновлення Сходу України в Донецькій області», «Українізація Донбасу: від теорії до практики», «Фасилітований діалог як інструмент вирішення конфліктів та прийняття рішень у громаді для ОМС», «Розробка та запровадження дієвих механізмів взаємодії ОМС, громадськості та ЗМІ» тощо.

У 2019 році було проведено 3 засідання громадської ради при облдержадміністрації, 2 засідання правління, відбулось 2 зустріч голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації з правлінням громадської ради. Представників громадської ради залучали до складів конкурсних комісій, консультативно-дорадчих органів.

Розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації «Про ініціативну групу з формування нового складу громадської ради при облдержадміністрації» від 16.07.2019 № 707/5-19 створено ініціативну групу з формування нового складу громадської ради при облдержадміністрації. 21 вересня було проведено установчі збори до нового складу громадської ради при облдержадміністрації. Розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 22 листопада 2019 року № 1278 «Про персональний склад громадської ради при облдержадміністрації» було затверджено персональний склад.

Протягом року було проведено зустрічі міністра у справах ветеранів України Фріз І.В.,  першого заступника Міністра у справах ветеранів України Г. Галагана, керівництва облдержадміністрації та структурних підрозділів облдержадміністрації з представниками громадських організацій, які опікуються проблемами учасників  АТО/ООС.

21 вересня в м. Краматорськ було проведено ярмарку громадських об'єднань Донеччини. У заході взяло участь близько 40 представників громадських організацій області.

З метою залучення громадян до участі в управлінні державними справами, надання можливості для їх вільного доступу до інформації про діяльність органів виконавчої влади, а також забезпечення гласності, відкритості та прозорості діяльності було проведено консультації з громадськістю.

У вересні спільно з ПРООН було проведено міжрегіональний форум «Громадські платформи впливу на прийняття рішень».

У листопаді було проведено форум «Громадянське суспільство Донеччини» під час якого обговорювались питання подальших напрямків розвитку громадянського суспільства Донеччини.

29 листопада  було проведено форум «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави». Під час заходу обговорювались питання підзвітності та прозорості публічної влади, відкритості прийняття рішень та впровадження інструментів демократії.

Відповідно до Порядку проведення обласного конкурсу «Волонтер Донеччини», затвердженого розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 23 жовтня 2018 року № 1283/5-18 (із змінами) було проведено обласний конкурс «Волонтер Донеччини». 04 грудня в м. Краматорськ відбулось урочисте нагородження переможців в 5 номінаціях обласного конкурсу «Волонтер Донеччини».

Також було розроблено та затверджено розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 26.11.2019 № 1300/5-19 «Про затвердження Порядку проведення обласного конкурсу «Найкращі практики громадського бюджету» у 2019 році» Порядок проведення обласного конкурсу «Найкращі практики громадського бюджету» у 2019 році. Слід зазначити, що вищезазначене розпорядження було зареєстрованого в Головному територіальному управлінні юстиції у Донецькій області 09.12.2019 за № 318/3031. 26 грудня відбулось урочисте  нагородження переможців обласного конкурсу «Найкращі практики громадського бюджету» у 2019 році.

Розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 13 січня 2020 № 22/5-20 «Про затвердження  Регіонального плану заходів щодо реалізації  у 2020 році Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки» було затверджено Регіональний план заходів щодо реалізації  у 2020 році Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки.