портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Звіт за результатами проведення публічного громадського обговорення у формі електронних консультацій департаменту економіки облдержадміністрації

Опубліковано 14 грудня 2020 року, 13:10

Найменування органу виконавчої влади, який проводив обговорення

Департамент економіки Донецької обласної державної адміністрації

Зміст питання або назва проєкту акта, що виносився на обговорення

Проєкт розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації «Про затвердження Положення про порядок ініціювання та подання проєктів «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися в Донецькій області за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку»


Інформація про осіб, що взяли участь в обговоренні

Громадяни України віком від 18 років, заявники, наукові установи та громадські організації  не надали пропозицій та зауважень.


Інформація про пропозиції, що надійшли за результатами обговорення, та про врахування пропозицій та зауважень громадськості з обґрунтуванням прийнятого рішення та причин неврахування наведено у таблиці.

 

Пропозиції/зауваження

Автор

Спосіб подання

Стан врахування 

(повністю враховано, частково враховано, відхилене)/

Обґрунтування та причина 

неврахування

(за необхідності)

1. В даному документі не існує пункту 7 Порядку підготовки, на який наступні посилання:

3. Ініціатор проєкту «Всеукраїнського громадського бюджету», що може реалізовуватися в Донецькій області за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, розробляє проєкт у відповідності до вимог оголошення та пункту 7 Порядку підготовки.

4.Модератор перевіряє подані до електронної системи проєкти на відповідність вимогам пункту 7 Порядку підготовки.

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

Відхилене.

Обґрунтування

Пункт 7 Порядку підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проєктів регіонального розвитку та проектів-переможців «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку затверджено Постановою Кабінету Міністрів України  від 18 березня 2015 року № 196 (із змінами).

Посилання на пункт 7 зазначено у пунктах 3, 4 розділу ІІ проєкт у Положення про порядок ініціювання та подання проєктів «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися в Донецькій області за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку  

2. Потрібні окремі пункти: 

Інформаційна та промоційна кампанія

1. З метою забезпечення найбільшого поширення інформації про можливості ВГБ Департамент економіки Донецької облдержадміністрації проводить інформаційну кампанію спільно з райдержадміністраціями, органами місцевого самоврядування, в тому числі об’єднаними територіальними громадами.

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

Відхилене.

Обґрунтування

Постановою Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 року                № 196 передбачено розробка та затвердження положення, в якому визначають порядок ініціювання та подання проєктів «Всеукраїнського громадського бюджету», обсяг співфінансування з місцевих бюджетів проєктів - переможців «Всеукраїнського громадського бюджету» і порядок проведення електронного голосування.    

 

2.Інформаційна та промоційна кампанія проводиться шляхом: ознайомлення мешканців області з основними положеннями, принципами, етапами та термінами проведення ВГБ;  розповсюдження інформації стосовно перебігу та результатів процесу впровадження проєктів-переможців ВГБ.

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

3. Інформація про ВГБ оприлюднюється на офіційному веб сайті Донецької облдержадміністрації http://www.dn.gov.ua.


Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

Відхилене.

Обґрунтування

Оголошення про проведення відбору на наступний плановий рік, інформація про склад регіональної комісії та положення про неї, інформація про час, місце проведення засідання регіональної комісії, відеотрансляція засідань регіональної комісії, результати попереднього конкурсного відбору,  оцінювальний лист проєктів, що пройшли попередній конкурсний відбір та можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, загальний рейтинговий список проектів, а також рейтинговий список проектів – переможців «Всеукраїнського громадського бюджету» оприлюднюються на офіційному вебсайті Донецької облдержадміністрації згідно абз. 1, 5, 6, 7, 15, 17 пункту 2 наказу Міністерства регіонального розвитку України від 24.04.2015 № 80 «Питання підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку та проектів - переможців «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку».

4. Департамент економіки Донецької облдержадміністрації вживає заходи, спрямовані на інформування громадськості, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування про початок подання проектів для участі у ВГБ, проведення електронного голосування та оприлюднення результатів голосування та оцінювання проектів регіональною комісією.

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

5. Райдержадміністрації, органи місцевого самоврядування, в тому числі об’єднані територіальні громади, забезпечують розповсюдження та широке висвітлення інформації в різних джерелах, а також на своїх офіційних веб сайтах щодо початку подання проектів до участі у ВГБ та проведення відповідного голосування.

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

Порядок підготовки та подання проектів ініціаторами

1. Проект для участі у ВГБ подається ініціаторами протягом 30 календарних днів з дня оголошення Департаментом економіки Донецької Облдержадміністрації про початок прийому документів. Оголошення про початок прийому документів розміщується на офіційних вебсайтах облдержадміністрації, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, в тому числі об’єднаних територіальних громад, публікується в засобах масової інформації, в інтернет-мережі, сторінках у мережі FасеBоок.

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

Відхилене.

Обґрунтування

Терміни подання проєктів визначено пунктом 3 Порядку підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку та проектів-переможців «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку затверджено Постановою Кабінету Міністрів України  від 18 березня 2015 року  № 196 (із змінами) та абз. 1 пункту 2 наказу Міністерства регіонального розвитку України від 24.04.2015 № 80 «Питання підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку та проектів - переможців «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку»  

2. Проект для участі у голосуванні розробляється ініціатором відповідно до пунктів Аплікаційної форми подання проекту Всеукраїнського громадського бюджету Донецької області.

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

Відхилене.

Обґрунтування

Форма інвестиційної програми і проекту регіонального розвитку, що може реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку та Перелік документів, які подаються регіональній комісії для участі у конкурсному відборі інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть  реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, та для оцінки  відповідності проектів – переможців  «Всеукраїнського громадського бюджету» вимогам Порядку підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку та проектів – переможців «Всеукраїнського громадського бюджету», що    можуть  реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку. Затверджена постановою Кабінету Міністрів України   від 18 березня 2015 року № 196 затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку України від 24.04.2015 № 80 «Питання підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку та проектів - переможців «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку»  

 

 

3. Назва проекту викладається лаконічно, в межах одного речення. Назва проєкту не може суперечити його основній меті. У разі наявності проєктно кошторисної документації, виготовленої не пізніше одного року до подання проєкту на участь у конкурсі, назва проєкту має відповідати назві зведеного кошторисного розрахунку та експертному звіту.

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

4. План заходів з реалізації проекту відображає логіку та етапи виконання проєкту, зокрема виготовлення проектно-кошторисної документації та закупівлю товарів (виконання робіт, надання послуг тощо).

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

5. Розрахунки, креслення, фотографії, що розкривають сутність, цілі проекту та можливість його практичної реалізації, можуть додаватися автором до проєкту, про що зазначається у формі проекту (назва додатка до проєкту та кількість сторінок).

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

6. Обов’язковим додатком є „Список осіб, які підтримали проєкт”. Список має налічувати мінімальну кількість підписів - 70 осіб (окрім ініціатора проекту), серед яких в обов’язковому порядку має бути погодження голови (виконувача обов’язків голови) відповідної місцевої ради, на території якої планується до втілення проєкт.

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

7. При підготовці проєкту автор забезпечує його відповідність таким вимогам: проєкт відповідає нормам законодавства; реалізація проєкту здійснюється в межах від 1 до 3 років; питання реалізації проекту знаходиться в межах повноважень органів місцевого самоврядування Донецької області; реалізація проекту має здійснюватися виключно на об’єктах, що належать до комунальної форми власності, та/або на землях комунальної власності; проєкти мають відповідати затвердженій містобудівній документації; сфера реалізації проекту повинна бути публічною; бюджет проекту, розрахований автором, включає всі витрати (розробка проєктної документації, закупівля сировини, матеріалів, послуги, оренда обладнання тощо). У разі необхідності, у проекті потрібно передбачити благоустрій прилеглої території.


Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

Відхилене.

Обґрунтування

Вимоги до проєкту передбачено пунктом 7 Порядку підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку та проектів-переможців «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 року № 196 (із змінами) та  абз.10, 11, 17 пункту 2 наказом Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України від 24 квітня 2015 року № 80 «Питання підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку та проектів - переможців «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку» (із змінами), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 30 квітня 2015 року за № 488/26933.

8. У рамках ВГБ не можуть прийматись проекти, які: містять неповну інформацію; розраховані тільки на виконання проектної документації; носять фрагментарний характер (виконання одного з елементів в майбутньому вимагатиме прийняття подальших елементів); суперечать діючому законодавству; суперечать діючим обласним, місцевим програмам або дублюють завдання, які передбачені цими програмами на поточний рік; передбачають витрати на утримання та обслуговування в подальшому, що перевищують вартість реалізації проєкту; передбачають в подальшому передачу у співвласність чи реалізацію іншим особам, недержавним чи не комунальним установам, організаціям; містять ненормативну лексику, наклепи, образи, заклики до насильства, повалення влади, зміни конституційного ладу країни тощо; не відповідають вимогам цього Положення.

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

Відхилене.

Обґрунтування

Передбачено абз. 9 пункту 2 наказу Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України від 24 квітня       2015 року № 80 «Питання підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку та проектів - переможців «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку» (із змінами).  

9. Проект має бути поданий ініціатором у паперовому вигляді на поштову адресу: Департамент економіки Донецької облдержадміністрації, вул. Богдана Хмельницького, 6, м. Краматорськ, Донецька область, 84313, з поміткою на конверті „Всеукраїнський громадський бюджет Донецької області” та в електронному вигляді на електронну адресу: [email protected].

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

Відхилене.

Обґрунтування

Передбачено пунктами 2, 3 розділу ІІ проєкту Положення про порядок ініціювання та подання проєктів «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися в Донецькій області за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку .   

10. Проект в електронному вигляді надсилається в форматі .pdf, окрім Аплікаційної форми подання проекту Всеукраїнського громадського бюджету Донецької області, яка надсилається в форматі .pdf та .word.

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

11. Подані проекти на реалізацію в рамках ВГБ, використовуються Донецькою облдержадміністрацією з дотриманням вимог Закону України «Про авторське право та суміжні права».

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

Відхилене.

Обґрунтування

Проекти подані на реалізацію в рамках Всеукраїнського громадського бюджету не є об’єктами авторського права стаття 8 розділ ІІ Закону України «Про авторське право та суміжні права» від 23 грудня 1993 року № 3792-XII

Порядок розгляду та перевірки проектів

1.Розгляд та перевірку проектів, поданих ініціаторами, здійснює Департамент економіки розвитку торгівлі та залучення інвестицій Донецької облдержадміністрації, який: веде реєстр поданих ініціаторами проектів; оформляє аркуш погодження щодо правильності заповнення проекту; протягом 5 календарних днів після завершення прийому проектів від ініціаторів оприлюднює проекти, що відповідають усім вимогам, в системі “Всеукраїнський громадський бюджет Донецької області” та оголошує про початок голосування.

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

Відхилене.

Обґрунтування

В Донецькій облдержадміністрації відсутній Департамент економіки розвитку торгівлі та залучення інвестицій Донецької облдержадміністрації

Крім того, це передбачено пунктом 5 розділу ІІ, проєкту Положення про порядок ініціювання та подання проєктів «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися в Донецькій області за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку  

Порядок проведення електронного голосування

1. Голосування за проєкти триває протягом 15 календарних днів з дня оголошення про початок голосування.

 

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

Відхилене.

Обґрунтування

Передбачено пунктом  2 розділу  ІІІ проєкту Положення про порядок ініціювання та подання проєктів «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися в Донецькій області за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку»

2. Голосування за проекти здійснюється шляхом заповнення спеціального бланку голосування в електронному вигляді


Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

Відхилене.

Обґрунтування

Передбачено пунктом 3 розділу ІІІ проекту Положення про порядок ініціювання та подання проєктів «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися в Донецькій області за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку»


 

3. Одна особа може проголосувати не більше, ніж за два проєкти.


Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

Відхилене.

Обґрунтування

Передбачено голосування  не більш, ніж за один проєкт для збільшення можливості проєкту отримати не менше 30 відсотків голосів загальної кількості  осіб, які прийняли участь у голосуванні

4. Голосування здійснюється в електронній системі, яка забезпечує точну ідентифікацію голосуючих осіб шляхом авторизації особи із застосуванням електронного підпису та можливість перевірки результатів у разі виникнення сумнівів у їх об’єктивності. Посилання на електронну систему для здійснення голосування розміщується на офіційному сайті Донецької облдержадміністрації http://www.dn.gov.ua.

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

Відхилене.

Обґрунтування

Передбачено абз.3 пункту 4 розділу І, пунктом 2 розділу ІІ проєкту Положення про порядок ініціювання та подання проєктів «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися в Донецькій області за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку»

Моніторинг стану реалізації проєктів

1. Моніторинг стану реалізації проєктів проводиться заявником шляхом порівняння фактичних строків виконання і показників результативності виконання заходу проекту з плановими та оцінки ступеня їх відхилення від запланованих.

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

Відхилене.

Обґрунтування

Передбачено пунктами 13, 14  Порядку підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку та проектів-переможців «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 року     № 196 (із змінами)

2. Заявник щокварталу до 10 числа місяця, що настає за звітним періодом, оприлюднює на відповідній сторінці офіційного вебсайту Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України звіт про виконання заходів проекту згідно з додатком 1 до Порядку підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку та проектів-переможців «всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 року № 196 (зі змінами), разом з фотографіями, на яких зафіксований стан реалізації проєкту, та узагальненою аналітичною формацією про основні результати, досягнуті за звітний період.

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

3. Ініціатор проекту (за його бажанням) в межах діючого законодавства може отримувати у заявника проекту всю необхідну інформацію щодо перебігу реалізації проекту, ініціатором якого він був.

Громадська рада при Донецькій облдержадміністрації

 

Електронною поштою 

 

Інформація про рішення, прийняті за результатами обговорення

 

Проєкт розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації «Про затвердження Положення про порядок ініціювання та подання проєктів «Всеукраїнського громадського бюджету», що можуть реалізовуватися в Донецькій області за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку» залишити без змін.