портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

21 грудня виповнюється 28 років із дня створення Державної служби зайнятості України

Опубліковано 20 грудня 2018 року, 10:38 , Донецький обласний центр зайнятості

Про здобутки та перспективні завдання очолюваної структури розповідає директор Донецької обласної служби зайнятості Валентина Рибалко.

* Якими наразі є пріоритетні задачі та напрямки діяльності Державної служби зайнятості?

- Донецька обласна служба зайнятості знаходиться у процесі постійного розвитку та позитивних змін. Останнім часом діяльність служби зайнятості Донецької області переходить у дистанційну площину, використовуючи власні інноваційні напрацювання, мобільні додатки, електронні сервіси.

Прагнення бути сучасними, ефективними і потрібними абсолютно природно й виправдано в умовах сьогодення!

Фахівці центрів зайнятості постійно навчаються, надаючи не лише інформаційно-консультаційні послуги, а й здійснюючи фахову психологічно-тренінгову роботу. Кожен клієнт служби зайнятості, будь то випускник, студент, внутрішньо переміщена особа, людина з інвалідністю, учасник бойових дій особливий і важливий для нас.

В основі роботи фахівців служби зайнятості лежить клієнтоцентрований підхід, це добре помітно зі змін, завдяки яким у наших міських, районних центрах зайнятості з’явилися елементи рекрутингу.

Окрему увагу хотілося б приділити саме рекрутингу, який являє собою концептуально нову дієву форму роботи служби зайнятості. Діяльність фахівців з даного напрямку роботи орієнтована, в першу чергу, на оперативне та ефективне задоволення потреб роботодавців у працівниках, підкреслення позитивного іміджу державної установи, як відкритої, комунікативної та конкурентоспроможної організації.

* У чому полягають сьогодні основні проблеми ринку праці Донецької області?

Основною проблемою в регіоні залишається значний професійно-кваліфікаційний дисбаланс на ринку праці. Так, для оперативного реагування на потреби роботодавців, запроваджено інтернет-опитування з використанням «Google Forms». За два етапи було проанкетовано понад 28 тис. роботодавців області. За результатами було сформовано перелік посад та професій, які залишаються затребуваними серед роботодавців

Донецької області, серед яких слюсар-ремонтник, водій автотранспортних засобів, кухар, електромонтер, електрогазозварник, токар, тракторист.

На сьогодні понад 20% випускників вищих учбових закладів майже одразу після закінчення навчання звертаються до Донецької обласної служби зайнятості, оскільки отримані ними професії не затребувані на ринку праці. До того ж, немає реальної комплексної системи підготовки робочих кадрів.

Саме тому ми пропонуємо проведення поглибленого аналізу та удосконалення змісту профорієнтаційної роботи з учнівською та студентською молоддю як інструменту забезпечення зайнятості та підвищення рівня обізнаності про майбутній вибір професії з урахуванням потреб роботодавців регіону.

* Які це напрямки роботи, розкажіть детальніше?

Їх дуже багато і вони різноманітні. З метою комплексного підходу та створення умов для інформаційної компетентності молоді щодо свідомого вибору професії, побудови власної кар’єри та стимулювання бізнес-мислення Донецький обласний центр зайнятості співпрацює з соціальними партнерами. Завдяки спільним зусиллям створений дистанційний комунікаційний майданчик між закладами загальної середньої освіти області та центрами зайнятості.

Зокрема, напрацьований досвід служби зайнятості Донецької області щодо організації дистанційних форм роботи, таких як скайп-співбесіди, вебінари, консультування в онлайн-режимі. Крім того, служба зайнятості долучилась до реалізації пілотного проекту Міністерства освіти і науки «E-school», який надає можливість дистанційного навчання учнів, що проживають на тимчасово окупованій території України.

Також у Донецькій області в рамках проекту «Гідна країна для гідних людей» започаткована робота молодіжних центрів, до співпраці з якими активно долучилась Донецька обласна служба зайнятості.

З метою упередження безробіття серед молоді Донецький обласний центр зайнятості реалізує проект «Всеукраїнський кадровий резерв служби зайнятості». Це онлайн-технологія швидкого пошуку і підбору кадрів на запити роботодавців, яка передбачає дистанційну профорієнтацію, професійну діагностику та навчання потенційних працівників необхідним навичкам (англійська мова, цифрова грамотність тощо). Кадровий резерв сприяє реалізації професійної кар’єри молоді, працевлаштуванню на підприємствах регіону за обраною професією та допомозі у здобутті додаткових навичок, необхідних на ринку праці.

* Сьогодні служба зайнятості пропонує громадянам чергові інноваційні розробки на основі сучасних онлайн-технологій та дистанційних форм обслуговування клієнтів. Яку роль у цьому відіграють мобільні додатки?

- Наразі працюють три мобільні онлайн-додатки - «Центр розвитку підприємництва», «Центр професійної орієнтації» та «Довідник послуг та пільг учасника АТО».

Всі додатки абсолютно прості та зрозумілі у використанні, вони легко встановлюються на мобільні гаджети і безкоштовно доступні для завантаження у Google Play.

* Які спільні проекти з соціальними партнерами сьогодні реалізує Донецька обласна служба зайнятості в рамках співпраці?

* Донецька обласна служба зайнятості – відкрита сервісна установа, яка максимально спрямовує свою діяльність на вирішення проблем зайнятості населення всіма доступними засобами, одним з яких є соціальне партнерство. Партнерами, з якими активно і плідно співпрацює служба зайнятості Донецької області, є Програма розвитку ООН, Данська Рада у справах біженців, Чеська неурядова організація «Людина в біді», Донецька Торгово-промислова палата та багато інших.

Завдяки підтримці Данської Ради у справах біженців нам вдалось оновити чотири центри зайнятості та обладнати дистанційне робоче місце рекрутера Донецького обласного центру зайнятості.

Об’єднання спільних зусиль породжує нові перспективні проекти і ефективні заходи. Наприклад, завдяки наполегливому просуванню фахівцями служби зайнятості серед безробітних інформації щодо участі у Проекті фінансової підтримки малого та середнього бізнесу Донецької облдержадміністрації у 3,5 рази в порівнянні з минулорічним періодом виросли обсяги залучення безробітних до підприємницької діяльності.

Спільно з представниками Програми розвитку ООН та уряду Польщі наприкінці листопаду Донецька обласна служба зайнятості провела Регіональний Форум Кар’єри «Живи та працюй в Україні!». Захід одночасно відвідали 3,5 тис. учнів усіх міст та районів Донецької області. Вперше за весь час стало можливим транслювання події за допомогою інтерактивного телемосту, який також дозволив юним гостям поспілкуватися з однолітками, що мешкають у населених пунктах, прилеглих до лінії розмежування: Авдіївка, Очеретино, Мар’їнка, Курахове та Торецьк.

«Професійна інтеграція внутрішньо переміщених осіб в Україні» – саме таку назву має масштабний проект, що починає реалізовуватися в 6 областях України: Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській, Харківській, контрольованій урядом України території Донецької і Луганської областей.

Проект виконує німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за сприяння уряду Німеччини у співпраці з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Одним з основних викликів, з яким стикаються внутрішньо переміщені особи та особи, що постраждали від конфлікту, є набуття сучасних знань та розвиток актуальних компетенцій для працевлаштування або відновлення власної справи.