портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

До уваги органів місцевого самоврядування

Опубліковано 02 лютого 2021 року, 11:28

У грудні 2020 року – січні 2021 року Міністерством культури та інформаційної політики України спільно з Міністерством розвитку громад та територій України надано інформацію щодо недопущення безпідставної ліквідації закладів культури, зокрема і районних, та організації процесу їх передачі територіальним громадам.

Також МКІП було надіслано роз’яснення щодо правових підстав передачі закладів культури територіальним громадам та алгоритму і умов погодження МКІП реорганізації чи ліквідації таких закладів (лист МКІП від 13.01.2021 No 207/9.4). Законами України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» (прийняття від 17.11.2020 No 1009-ІХ ) та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (прийняття від 15.12.2020 No 1081-IX) чітко визначено, що районні державні адміністрації не мають права ліквідовувати районні заклади культури і зобов’язані передати їх на баланс територіальної громади, на території якої вони знаходяться, а відповідні місцеві ради не можуть відмовитися прийняти у комунальну власність територіальних громад такі заклади.

Виключно після завершення процедури передачі закладів, у разі прийняття рішення про необхідність ліквідації чи реорганізації зазначених закладів, відповідно до частини третьої статті 22 Закону України «Про культуру» до МКІП має звернутися територіальна громада, якій будуть передані ці заклади культури.

МКІП як головний орган у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері культури, стоїть на захисті дотримання культурних прав громадян, принципів справедливості та законності. Тому в подальшому, у разі надходження до МКІП звернень щодо безпідставної та незаконної ліквідації закладів культури органами місцевого самоврядування територіальних громад чи районів, районними державними адміністраціями, МКІП буде повідомляти про ці порушення прокуратуру з проханням перевірки дотримання законодавства посадовими особами органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади.

Відповіді на найбільш часті питання, що надходять до МКІП, стосовно передачі, ліквідації чи організації закладів культури та створення центрів культурних послуг у додатку.