портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донецька ОДА в рамках проєкту ПРООН отримала від Уряду Канади мобільний соціальний офіс

Опубліковано 19 жовтня 2021 року, 13:59

Спеціалізований автомобіль для створення обласної мобільної служби екстреної соціально-психологічної та методичної допомоги громадам отримала Донецька облдержадміністрація сьогодні, 19 жовтня.

Автомобіль було придбано та оснащено необхідним обладнанням в рамках проєкту Програми розвитку ООН «Мобільне надання послуг населенню, яке постраждало на Сході України», що фінансується Урядом Канади.

У заході взяли участь заступник голови Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна, політичний радник Посольства Канади в Україні Річард Колвін, програмний координатор компоненту підтримки розвитку місцевого самоврядування та реформи децентралізації Програми ООН із відновлення та розбудови миру Олена Рудич, представники структурних підрозділів Донецької ОДА та працівники соціальних служб.

«Сьогодні принципово важливим є створення ефективної системи надання соціальних послуг та забезпечення ними всіх, хто їх потребує. На ефективність цієї системи суттєво впливає соціальна та політична стабільність в державі. В рамках реформи децентралізації на Донеччині збільшилась кількість закладів, які надають соціальні послуги, з 33 до 43, також збільшилась кількість фахівців на місцях, які безпосередньо надають ці послуги . В цьому році ми отримали субвенцію з державного бюджету у розмірі 15,5 млн гривень, завдяки чому до кінця року запрацюють ще 9 таких служб, які покращать нашу критичну інфраструктуру задля того, щоб допомагати жертвам насильства», - зазначила заступник голови Донецької ОДА Юлія Костюніна.

Вона також подякувала Програмі розвитку ООН в Україні за постійну підтримку у реалізації ідей та допомогу у вирішенні проблемних питань, Уряду Канади - за втілення в життя важливих проєктів, та висловила сподівання на подальшу співпрацю. «В Донецькій області створена мережа із 38 Центрів надання адміністративних послуг, і саме завдяки ПРОООН це сучасно обладнані, мобільні ЦНАПи, які можуть надавати послуги у найвіддаленіших населених пунктах», - підкреслила Юлія Костюніна.

Вона наголосила, що завдяки такому автомобілю обласна мобільна служба зможе безпосередньо на місцях проводити навчання у громадах, здійснювати виїзди на екстрені виклики для допомоги постраждалим від насильства, впроваджувати нові інноваційні форми надання соціальних послуг, в тому числі і мешканцям населених пунктів які знаходяться на лінії розмежування.


З вітальним словом до присутніх також звернувся і політичний радник Посольства Канади в Україні Річард Колвін.

«Канада рада підтримувати Україну та українців на території Донеччини та Луганщини, а особливо тих, які постраждали внаслідок конфлікту. Ми раді співпраці з ПРОООН в Україні та Донецькою ОДА, а також участі в оснащенні мобільних соціальних служб. Сподіваємось, що обласна мобільна служба стане ефективним каталізатором для системи реагування на складні виклики у житті ваших громад», - зазначив він.

Програмний координатор компоненту підтримки розвитку місцевого самоврядування та реформи децентралізації Програми ООН із відновлення та розбудови миру Олена Рудич сказала, що сподівається на подальшу співпрацю з Урядом Канади та Донецькою ОДА. За її словами, згодом планується реалізувати проєкти не тільки у сфері надання мобільних адміністративних та соціальних послуг, а також у сфері охорони здоров’я.

Фахівці обласної мобільної служби розповіли присутнім про те, як буде здійснюватися робота у громадах та надання допомоги.

Так, соціальний сервіс «Обласна мобільна служба екстреної соціально-психологічної та методичної допомоги» дозволить вчасно надавати спеціалізовані соціальні послуги, спрямовані на розв’язання проблем сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та здійснювати інформаційно-методичну підтримку територіальних громад у розвитку соціальних послуг для вразливих категорій населення.

В рамках роботи сервісу заплановані виїзди до об’єднаних територіальних громад для надання інформації щодо організації соціальних послуг, реагування на кризові випадки через екстрене надання первинної соціально-психологічної допомоги, перевезення та транспортування постраждалих від насильства осіб до обласних комунальних закладів та шелтерів, виїзди тренерського складу та транспортування відповідного обладнання до територіальних громад для проведення навчальних заходів серед працівників надавачів соціальних послуг, візити до кожної родини кандидатів в усиновлювачі та кандидатів у патронатні вихователі після проходження навчання, проведення масових та групових заходів, надання індивідуальних консультацій громадянам з питань правових питань, видів соціальної допомоги, засобів реабілітації та умов їх отримання, а також забезпечення інформацією щодо суб’єктів, які надають кваліфіковані соціально-психологічні послуги в регіоні.

Облаштований для цього необхідним мультимедійним обладнанням та оргтехнікою автомобіль дасть змогу працювати в будь-яких польових умовах.