портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформація щодо недопущення виникнення прихованих нещасних випадків

Опубліковано 12 квітня 2023 року, 16:22

Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці інформує: сьогодні на значній території Донецької та Луганської областей тривають бойові дії. Проте навіть в таких умовах країна залишається правовою державою, де законодавством не допускається послаблень чи порушень конституційних норм і прав людини на безпечні і здорові умови праці.

Статтею 3 Конституції України передбачено, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність.

Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Статтею 4 Закону України «Про охорону праці» передбачено, що державна політика в галузі охорони праці визначається відповідно до Конституції України Верховною Радою України і спрямована на створення належних, безпечних і здорових умов праці, запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням та базується на принципах пріоритету життя і здоров’я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці, соціального захисту працівників, повного відшкодування шкоди особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Проте, на жаль, зберігаються ризики виробничого травматизму, професійних захворювань та аварій на виробництві. І є випадки, коли роботодавець приховує факт настання нещасного випадку. Прихованим нещасним випадком на виробництві вважається той, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомив у встановлений строк відповідним органам та установам, та/або нещасний випадок, розслідування якого не проведено.

Приховуючи настання нещасного випадку, не проводячи розслідування нещасного випадку створюється загроза повторення нещасного випадку, таким чином роботодавець наражає своїх працівників на небезпеку на робочому місті, чим порушує їх конституційне право на належні, безпечні і здорові умови праці. А також законного відшкодування шкоди особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Дізнавайтеся більше на https://dsp.gov.ua/

У разі виникнення питань, є можливість скористатися сервісом «інтерактивний інспектор» за номером: (093) 472 25 30 (вартість згідно з тарифами вашого оператора) або електронною поштою: [email protected]

Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці