портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Колегія Донецької ОДА визнала задовільним стан впровадження на Донеччині реформи місцевого самоврядування

Опубліковано 25 березня 2021 року, 15:03

Колегія Донецької облдержадміністрації визнала задовільним стан впровадження в області у 2020 році реформи місцевого самоврядування. Таке рішення було ухвалене на засіданні колегії  Донецької ОДА сьогодні, 25 березня.

За перспективним планом формування територій громад Донецької області, який затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06 травня 2020 року № 540-р, на території Донецької області створено 46 територіальних громад: 25 - міських, 12 - селищних, 9 - сільських, які об’єднали в собі 269 сільських, селищних та міських громад на території, підконтрольній українській владі, та 20 територіальних громад, які знаходяться на тимчасово непідконтрольній території.

Перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів на новій територіальній основі відбулися 25 жовтня 2020 року у 36 територіальних громадах на Донеччині.   Станом на сьогодні, на території Донецької області обрано: 19 міських голів, 8 селищних голів, 9 сільських голів, 618 депутатів міських рад, 188 депутатів селищних рад, 202 депутати сільських рад.

Місцеві вибори 25 жовтня 2020 року з безпекових міркувань не були проведені у 10 територіальних громадах Донецької області  - відповідно до 161-ї постанови Центральної виборчої комісії від 8 серпня 2020 року. Зараз утворено 10 військово-цивільних адміністрацій. 

17 липня 2020 року Верховною Радою України прийнято Постанову  № 807 «Про утворення та ліквідацію районів», згідно з якою в Донецькій області утворено 8 районів: 5 на підконтрольній території (Бахмутський, Волноваський, Краматорський, Маріупольський та Покровський); З - на тимчасово окупованій території (Горлівський, Донецький та Кальміуський).

Відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 14 серпня 2020 року № 176 «Про призначення перших виборів депутатів районних рад на 25 жовтня 2020 року»  відбулися перші місцеві вибори депутатів 5 районних рад: Бахмутської, Волноваської, Краматорської, Маріупольської та Покровської.

Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження від 16 грудня 2020 року № 1635-р «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій», згідно з яким: Бахмутська райдержадміністрація Донецької області внаслідок зміни території району не реорганізується; Великоновосілківська райдержадміністрація реорганізована шляхом приєднання до Волноваської райдержадміністрації Донецької області; Добропільська, Мар’їнська та Ясинуватська райдержадміністрації реорганізуються шляхом приєднання до Покровської райдержадміністрації  Донецької області; Краматорська райдержадміністрація Донецької області утворена як нова  юридична особа публічного права, до якої приєднуються Костянтинівська, Олександрівська та Слов’янська райдержадміністрації; Маріупольська райдержадміністрація Донецької області утворена як нова юридична особа публічного права, до якої приєднуються Мангушська та Нікольська райдержадміністрації.

Утворено комісії з реорганізації райдержадміністрацій та затверджено їх склади. Тривають заходи з реорганізації райдержадміністрацій, що приєднуються.

З метою формування спроможних територіальних громад Донецької області створено робочу групу з питань стратегічного розвитку об’єднаних територіальних громад.

Станом на 1 січня 2021 року  17 територіальних громад мають розроблені стратегії (Бахмутська, Добропільська, Лиманська, Маріупольська, Миколаївська, Мирноградська, Сіверська, Соледарська, Торецька міські, Олександрівська, Ольгинська, Очеретинська, Черкаська селищні, Шахівська, Андріївська, Званівська та Іллінівська сільські); у 11 територіальних громадах стратегічні документи у стадії розроблення  (Волноваська, Вугледарська, Дружківська, Краматорська, Новогродівська, Покровська, Селидівська міські, Сартанська, Удачненська селищні, Хлібодарівська та Криворізька сільські);  у 18 територіальних громадах стратегії розвитку відсутні (Авдіївська, Новодонецька, Світлодарська, Святогірська, Слов’янська, Костянтинівська, Часовоярська, Курахівська, Мар'їнська, Білозерська міські, Великоновосілківська, Гродівська, Мангушська, Мирненська, Нікольська селищні, Старомлинівська, Кальчицька та Комарська сільські).

Слід зазначити, що стратегією розвитку Донецької області на період до 2027 року передбачається першочергова підтримка 3-х типів територіальних громад: сільські території з низькою щільністю населення; малі монофункціональні міста (в першу чергу, шахтарські міста); громади вздовж лінії розмежування.

За словами начальника управління впровадження реформ місцевого самоврядування департаменту економіки облдержадміністрації Наталії Чукової, для допомоги новообраним органам місцевого самоврядування ефективно організувати свою роботу представниками облдержадміністрації здійснювалось супроводження перших сесій сільських, селищних, міських рад, проводиться інформаційна-роз’яснювальна робота щодо реалізації реформи місцевого самоврядування (стосовно змін у правовому полі з питань реформування місцевого самоврядування, територіальної організації влади та змін адміністративно-територіального устрою), здійснюються співбесіди з головами територіальних громад з метою з’ясування нагальних проблем громад.

«Завдяки реформі децентралізації в Україні створено фундамент для ефективної системи самоврядування, який сприятиме поверненню влади на місця, дозволяє органам місцевого самоврядування якісно і відповідально виконувати свої функції та повноваження, а громадянам - впливати на владу, якій вони довірятимуть. Реформа місцевого самоврядування - це ключ до успішного розвитку регіонів», - зазначила Наталія Чукова.