портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Увага! Пташиний грип

Опубліковано 25 березня 2021 року, 13:50

На території Донецької області в лютому 2021 року зареєстровано 2 випадки пташиного грипу, а саме: у фермерському господарстві «С-Колос» та на подвір’ї приватного домогосподарства у селі Веселе Комарської сільської ради Волноваського району (колишній Великоновосілківський).

Відповідними рішеннями Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Волноваській райдержадміністрації (далі –ДНПК) введені карантини по грипу птиці у фермерському господарстві «С-Колос» та у селі Веселе Комарської сільської ради Волноваського району.

Визначені епізоотичні вогнища, буферні зони (захисту) - радіусом 3 км від осередку, та зони нагляду (спостереження) - радіусом 10 км від осередків.

Відповідно до «Інструкції з профілактики та ліквідації захворювання на грип птиці», затвердженої наказом Міністерства аграрної політики і продовольства України від 17.10.2011 № 547, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 09.11.2011 за № 127/20015, з метою ліквідації спалахів захворювання та забезпечення нерозповсюдження збудника на територію інших птахогосподарств, згідно планів заходів, затверджених рішеннями ДНПК, ведуться роботи з ліквідації спалахів.

Стосовно вжиття превентивних дій з недопущення розповсюдження грипу птиці, то з ініціативи Головного управління проведені наступні заходи:

2020 рік:

засідань обласної ДНПК – 1,

засідань районних та міських ДНПК – 39,

проведено бесід – 35044,

розповсюджено листівок та пам’яток – 4307,

оприлюднено статей в ЗМІ та на сайтах, в соціальних мережах і повідомлень у мессенджерах, що багаторазово повторювались – 56,

зроблено виступів на радіо та телебаченні – 3.

2021 рік:

засідань обласної ДНПК – 1,

засідань районних та міських ДНПК – 16,

проведено бесід – 4069,

розповсюджено листівок та пам’яток – 1174,

оприлюднено статей в ЗМІ та на сайтах, в соціальних мережах і повідомлень у мессенджерах, що багаторазово повторювались – 32,

зроблено виступів на радіо та телебаченні – 1.

Випадків ввезення свійської птиці та продуктів птахівництва з тимчасово окупованих територій Головним управлінням не встановлено. Постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з населенням.

З метою контролю за станом грипу птиці в області запроваджена система, яка базується на проведені активного та пасивного спостереження з використанням клінічних, серологічних, вірусологічних, молекулярно-генетичних методів досліджень, які здійснюються відповідно до «Державного плану моніторингу інфекційних хвороб птиці на території України».

Державний план моніторингу в області охоплює птицю птахогосподарств, особистих селянських господарств, синантропну та дику птицю. Згідно Плану протиепізоотичних заходів у 2020 році було проведено 2360 досліджень птиці на грип.

В першому кварталі 2020 року, на виконання доручення Прем’єр-Міністра України від 30.01.2020 № 2157/1/1-20, проведені перевірки підприємств, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням, реалізацією живої птиці, забоєм, переробкою та зберіганням продукції з неї, з метою мінімізації ризиків поширення грипу птиці в Україні та на території Донецької області. Загалом проведено 27 перевірок, за результатами складено 15 приписів та винесені 2 адміністративні штрафи за порушення ветеринарно-санітарного законодавства при утриманні птиці.

На виконання доручення Прем’єр-Міністра України від 25.01.2021                 № 2192/1/1-21, відповідно до доручення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 29 січня 2021 року         № 03-33/1, з метою оцінки стану виконання заходів з біологічної безпеки суб’єктами господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням, реалізацією живої птиці, забоєм, переробкою та зберіганням продукції з неї, та мінімізації ризиків поширення грипу птиці в Україні та на території Донецької області, Головним управлінням у першому кварталі поточного року проведено 20 перевірок птахогосподарств та одна перевірка підприємства з переробки м’яса птиці. За результатами видано 6 приписів, тимчасово призупинена діяльність 1 переробного підприємства, винесені 4 адмінштрафи на посадових осіб за порушення ветеринарно-санітарних правил утримання птиці. Контрольно-наглядові заходи триватимуть до повного охоплення всіх підконтрольних об’єктів, у межах першого кварталу поточного року.

Стосовно перевірки закладів освіти, то Головним управлінням перевірено:

закладів загальної середньої освіти – 140;

закладів дошкільної освіти – 49.

Виявлені порушення санітарного законодавства:

у 50 закладах загальної середньої освіти;

у 20 закладах дошкільної освіти.

За результатами проведених заходів державного нагляду та моніторингових заходів:

складено протоколів про порушення санітарних норм на посадових осіб – 8, у тому числі на посадових осіб закладів загальної середньої освіти – 6, закладів дошкільної освіти – 2;

винесено приписів, пропозицій – 70;

поінформовано органи місцевої влади – 5;

поінформовано органи національної поліції – 2.

Головним управлінням проведені контрольні заходи відносно постачальників харчових продуктів та/або послуг з організації харчування для закладів загальної середньої освіти, а саме:

перевірок – 18;

кількість перевірок, під час яких виявлені порушення Санітарного регламенту, санітарних норм – 2;

винесено приписів, пропозицій – 2;

поінформовано органи місцевої влади – 1;

Обсяги лабораторного контролю в закладах освіти:

досліджено проб води на санітарно-гігієнічні показники – 69, з них проб, що не відповідають нормативним документам (НД) – 0;

досліджено проб води на мікробіологічні показники – 36, з них проб, що не відповідають НД – 10.

Здійснюється моніторинг стану впровадження системи постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (система НАССР) на харчоблоках закладів освіти, та фахівцями Головного управління надавалась консультативна допомога з питань впровадження системи НАССР. На теперішній час система НАССР впроваджена в 288 закладах загальної середньої освіти, в 19 закладах освіти інтернатного типу, в 274 закладах дошкільної освіти.

Проведено навчання органів управління освітою місцевої влади та персоналу, задіяного в організації харчування закладів освіти, щодо безумовного дотримання вимог законодавства про безпечність харчових продуктів, заснованих на принципах системи НАССР – 37, охоплено навчанням осіб – 925.

Головним управлінням проводилася організаційна, методична та санітарно-освітня робота з питань організації харчування в закладах освіти, у тому числі санітарно-епідемічної безпечності харчування, а саме:

ініційовано, прийнято участь у засіданнях комісій ТЕБ та НС з питань, що стосуються дотримання санітарного законодавства в закладах освіти – 6;

проведено нарад, семінарів – 12;

проведено лекцій, бесід – 392;

висвітлення в засобах масової інформації (ТБ, друковані та Інтернет - видання, соціальні мережі тощо) - 17 публікацій.


  Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області