портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Міністри оборони країн НАТО готуються до Вашингтонського саміту, зміцнюючи оборону та посилюючи підтримку України

Опубліковано 13 червня 2024 року, 11:30

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг окреслив пріоритети зустрічі міністрів оборони країн НАТО 13 - 14 червня 2024 року.

На засіданні Ради Україна-НАТО "члени Альянсу обговорять, як забезпечити передбачувану підтримку Україні на довгострокову перспективу", - сказав пан Столтенберг. Очікується, що міністри затвердять план, згідно з яким НАТО очолить координацію допомоги у сфері безпеки та навчання, що є ключовим елементом нашого пакету для України на Вашингтонському саміті разом із довгостроковими фінансовими зобов’язаннями. Члени Альянсу щорічно надають Україні 40 мільярдів євро військової підтримки. «Ми повинні підтримувати цей рівень підтримки як мінімум і стільки, скільки потрібно, щоб прискорити висновок у Москві про те, що Росія не може чекати нас», — сказав пан Столтенберг.

Міністри також обговорять заходи щодо продовження посилення стримування та оборони НАТО. «Витрати на оборону в Альянсі мають висхідну траєкторію», — підкреслив Генеральний секретар. На зустрічі члени Альянсу досягнуть прогресу щодо нової оборонно-промислової стратегії, яку лідери мають затвердити у Вашингтоні, щоб збільшити військове виробництво та надіслати сигнал про довгостроковий попит промисловості.

Міністри також ухвалять рішення щодо забезпечення необхідних можливостей для нових оборонних планів НАТО, а також обговорять посилення кампанії протидії ворожим акціям Росії в країнах НАТО. Міністерська зустріч також включає зустріч Групи ядерного планування, на якій члени Альянсу обговорять поточну адаптацію ядерного потенціалу НАТО.

Визнаючи складне середовище безпеки, пан Столтенберг підтвердив зобов’язання НАТО зберігати мир, запобігати примусу та стримувати агресію. «Ми посилимо нашу підтримку України, ми зміцнимо нашу оборону та надішлемо рішучий сигнал стримування нашим супротивникам», – підсумував він.

* Згідно інформації з сайту https://www.nato.int/cps/en/natohq/news