портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Мовчазна небезпека у нас під ногами

Опубліковано 04 квітня 2020 року, 10:58

А ви знали, що більше 2000 постраждалих від мін і інших вибухонебезпечних предметів налічується в Україні за останні 5 років? І годинник продовжує тікати…

На щастя вже 6й рік поспіль Україна отримує міжнародну підтримку від Великої Британії, США, ЄС, Німеччини та інших країн Європи в секторі протимінної діяльності. Завдяки цьому кількість підривів зменшується з кожним місяцем, від 55 до 8 підривів щомісяця у 2016 і 2019 роках, відповідно.

Благодійний фонд ХАЛО Траст є найбільшим в країні оператором гуманітарного розмінування, який на поточний момент очистив вже більше 5,5 мільйонів квадратних метрів землі, і передав на знешкодження майже 2000 мін і нерозірваних боєприпасів, рятуючи жителів населених пунктів уздовж всієї Лінії зіткнення.

4 квітня світ відзначає Міжнародний день обізнаності про мінну небезпеку. І навіть цього року, в поточних умовах жорсткого карантину і обмежень для всіх – не слід забувати про іншу, німу небезпеку у нас під ногами… Бо карантин закінчиться, а міни залишаться в землі. І тільки мовчазні, зосереджені демінери стоятимуть навколішках в полях, ретельно перевіряючи землю метр за метром. Щоб кожен, хто ступить на неї згодом, не мав ні ушкоджень, ні страху.

«Я вважаю, що відмова від землі – це зрада. І хоча я є людиною похилого віку, однак маю троє дітей і шестеро онуків. Тож я сподіваюсь, що принаймні двоє з них є достатньо «божевільними», щоб продовжити мою справу. Однак я маю знати, чи дійсно можемо ми повертатися в поля…?» - це слова одного з постраждалих від підриву на протитранспортній міні під час обробки поля в Комінтерновому 2015 року. Того дня, цей чоловік пережив підрив з подальшою пожежею у власному тракторі, втратив велику частку свого здоров’я і ледь не позбувся життя. Однак, він зберіг силу духа, добропорядність і здатність жартувати.

Сподіваймось, що Україна і її люди, маючи підтримку міжнародної спільноти, успішно і якомога швидше подолають небезпеку мін і матимуть можливість сталого і продуктивного розвитку в сім’ях, громадах, на великих фермах і в маленьких власних господарствах.