портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині починає діяти проєкт зі збереження нематеріальної культурної спадщини

Опубліковано 30 вересня 2024 року, 15:35 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

В українському суспільстві все помітнішим стає поглиблення інтересу до історичного минулого, виявлення та дослідження сторінок національної історії й традицій, що протягом останніх століть приховувалися та переписувалися різними імперіями, у складі яких в різні часи перебувала східна частина України.

Нематеріальна культурна спадщина (НКС) Донеччини - важливий складник регіональної ідентичності, що відображає традиції, знання, обряди та звичаї, передані з покоління в покоління. Донецька область має багате культурне розмаїття, що свідчить про її багатовікову історію та перетин різних культур. 

Наразі в обласному переліку зафіксовано 24 елементи НКС. Серед них 4 вже занесені до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини та внесені до інвентаря нематеріальної культурної спадщини, яка потребує термінової охорони.

Сьогодні розпочинаємо наш проєкт «Нематеріальна культурна спадщина Донеччини: Збережене крізь час» з представлення пісні «Чорна стежечка», яка першою отримала статус елемента регіону після окупації Донецька у 2014 році.

Серед степів Донеччини, у маленькому селі Лозове Лиманської територіальної громади, лунає мелодія, що протягом 120 років залишається незмінною частиною місцевої культури, - пісня «Чорна стежечка». Слова про «чорну стежечку», яка символізує складний життєвий шлях, що лежить між закоханими, відображають багатовікові переживання простих людей. Це історія не лише про кохання, а й про внутрішню силу жінки, яка бореться за своє щастя, звертаючись до ворожки та намагаючись осягнути свою долю. 

Цікаво, що її перші носії - дві сусідки, Харитина Ведь та Олександра Друзь - не просто співали пісню, вони стали провідниками традиції, передавши її своїм нащадкам. І через десятиліття вона продовжує звучати у виконанні місцевого фольклорного колективу «Сива зозуленька».

Детальніша інформація - за посиланням: http://surl.li/prviaa

#Збережене_крізь_час

#НКС_Донеччини

#Нематеріальна_культурна_спадщина_Донеччини