портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині триває робота з розробки стерилізаційних пунктів для утримання та стерилізації безпритульних тварин

Опубліковано 15 жовтня 2019 року, 16:32 , Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації

На Донеччині, як і в інших регіонах країни, проблеми безпритульних тварин не втрачають своєї актуальності. Раніше популяцію вуличних тварин зменшували жорстокими методами шляхом ловлі та відстрілу, але, як показав світовий досвід, масове знищення тварин є негуманним, неефективним та економічно невигідним – на місця вилучених тварин безперестанно мігрують інші. Наразі втілюються заходи, спрямовані на цивілізоване вирішення цих проблем. Альтернативою розправам над безневинними тваринами є стерилізація.

Зоозахисники з різних міст Донеччини неодноразово підіймали питання щодо впровадження сучасних гуманних методів регулювання чисельності безпритульних тварин. Тож об’єднаними зусиллями громадськості та облдержадміністрації, за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2019 році реалізується захід «Розробка проектно-кошторисної документації будівництва і облаштування 2 типів стерилізаційних пунктів для утримання та стерилізації безпритульних тварин (для повторного використання)». 

У серпні поточного року договір на суму 149,0 тис. грн щодо виконання робіт, а саме розробки проектно-кошторисної документації на будівництво міні-стерилізаційного пункту (6*8 м) для утримання максимально 12 тварин та стерилізаційного пункту (6*12 м) для утримання максимально 22 тварин, було укладено між департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації та ПП «Фірма «Інженер». 

Передбачається цілорічна експлуатація стерилізаційних пунктів для постійної роботи з кліпсування, вакцинації та стерилізації безпритульних тварин гуманними методами. Термін експлуатації пунктів не менше 10 років.

Результати цього заходу будуть використані для реалізації проектів будівництва і облаштування стерилізаційних пунктів в населених пунктах Донецькій області з метою вирішення проблеми високої чисельності безпритульних тварин, їх неконтрольованого розмноження та загрози мешканцям регіону.

Треба зазначити, що стерилізація тварин не розв’язуватиме проблеми безпритульних тварин докорінно. Насамперед необхідно ліквідувати причини, а не їхні наслідки. І корінь зла не у тваринах, а у людях, у їх безвідповідальному ставленню до своїх чотирилапих вихованців.