портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Нові підходи у забезпеченні осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації

Опубліковано 16 липня 2018 року, 14:24

Урядом внесено зміни до процесу забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації, які покликані фундаментально змінити підходи до питання соціального захисту відповідної категорії населення. В основу покладено принцип адресного підходу та новий механізм його фінансування.

Постановою КМУ від 14.03.2018 № 238, яка набула чинності 07.04.2018 реформовано Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення.

Забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи протезами верхніх та нижніх кінцівок, ортезами шарнірними на нижні кінцівки та кріслами колісними здійснюється згідно з договорами, укладеними органом соціального захисту населення з підприємством та особою з інвалідністю, дитиною з інвалідністю, іншою особою або їх законними представниками (тристоронній договір).

Згідно з договорами, укладеними органом соціального захисту населення з підприємством (двосторонній договір) здійснюється забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи технічними та іншими засобами реабілітації (крім протезів верхніх та нижніх кінцівок, ортезів шарнірних нижніх кінцівок та крісел колісних), надання послуг з післягарантійного ремонту технічних та інших засобів реабілітації.

Типові форми договорів щодо забезпечення особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи технічними та іншими засобами реабілітації затверджені наказом Мінсоцполітики від 12.04.2018 № 506, який набрав чинності 04.05.2018.

Нова система має на меті стимулювати взаємодію між органами соціального захисту населення та особою з інвалідністю дитиною з інвалідністю (законним представником дитини з інвалідністю) та іншими окремими категоріями населення у формі індивідуального підходу.

За більш детальною інформацією особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю (законний представник дитини з інвалідністю) та інші окремі категорії населення можуть звернутись до органів соціального захисту за місцем проживання/перебування.

Департамент соціального захисту населення Донецької ОДА