портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Наталія Суханова (номінація "Зоозахисниця")

Опубліковано 29 серпня 2023 року, 18:04 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь - Наталія Суханова (номінація "Зоозахисниця").

У зоозахисників немає вихідних чи днів з поганою погодою, вони працюють 24/7.

Наталія Суханова – зоозахисниця з маленького шахтарського містечка Новогродівки на Донеччині, в якому немає зоозахисної громадської організації, немає притулку для тварин, навіть немає ветеринарної клініки, але є небайдужі до проблем тварин люди. Наталія з дитинства намагалась бути корисною для суспільства. З 2014 року, маючи маленьку донечку, встигала поволонтерити у пункті надання гуманітарної допомоги та допомогти безпритульним тваринам.

Війна змінила життя не тільки багатьох людей, але й життя братів наших менших. З початком війни багато тварин, породистих та домашніх, залишились на вулиці. Війна залишила велику кількість «хвостиків» без господарів та належної постійної опіки. З початком повномасштабного російського вторгнення набувала темпів евакуація людей. При екстреній евакуації, коли людей охопив страх за своє життя та життя своїх близьких, вони масово стали покидати свої домівки. Виїжджали в нікуди… Людей лякала невідомість, тому багато тварин залишались без господарів. Бідолах кидали на зупинках при посадці в евакуаційний автобус, залишали закритими у квартирах або прив’язаними на подвір’ї.

І Наталія, не вагаючись, започаткувала зооволонтерський рух. Було створено список небайдужих людей міста, які погодились підгодовувати кинутих тварин. Обстежено всі місця скупчення тварин адресно, з метою ведення чисельності та кураторства. Жінка почала активно співпрацювати з міжнародними організаціями, що опікуються проблемами тварин, моніторити сайти, писати звернення, заповнювати заявки, знаходити можливості привезти корма.

Зоозахисниця реалізувала участь у трьох проєктах зі зменшення чисельності безпритульних тварин шляхом стерилізації та вакцинації. Стерилізована вже не одна сотня котів. Ветеринара, який займається цією справою, Наталія запрошує особисто до себе, він працює у неї вдома. Жінка знаходить тварин та перетримує після операцій. Під час стерилізації, таким бонусом, надавалась медична допомога тваринам за потребою: оперували абсцеси, підшивали око, навіть діставали кулі з тварин, оперували пухлини.

У воєнний час Наталія налагодила нові знайомства та знайшла підтримку від інших зоозахисників. Також познайомилась із зоозахисниками зі Львова, австрійськими зоозахисниками з Інсбрука та Тиролю. Залучила багато зв’язків та знайомств, щоб допомагати тваринам у важкий час.

З часом кількість покинутих тварин збільшувалась. Військові частіше привозили до міста чотирилапих бідолах, яких находили в зоні бойових дій. Нагальною потребою стала евакуація тварин до більш безпечних місць. Тому Наталія організувала діяльність щодо влаштування тварин в добрі руки по всій Україні.

Наталія залучає до волонтерської діяльності й свою доньку. Учні громади беруть участь у Всеукраїнських акціях Хеппі Мяу та Хеппі Гав, які щорічно організовує Благодійний фонд «Щаслива Лапа». Разом зі своїми друзями донька збирає продукти та корм для хвостиків. Діти передають їх у притулок у с.Журавка, де більшість тварин вже евакуйована, але ще частина залишилась.

У серпні 2023 року донька Наталії як активний зооволонтер брала участь у Всеукраїнському молодіжному форумі «Відповідальне волонтерство та лідерство для дівчат 14-17 років» у місті Львові, який організувала ГО «Жіноча ліга» за підтримки Міністерства молоді та спорту України. Зоозахисниця супроводжувала дитину, була присутня на форумі особисто й для себе запозичила багато нового та корисного.

Наталя пише й активно реалізує проєкти, співпрацює з міським гуманітарним штабом Новогродівської громади. За її участю реалізовано проєкт від Міжнародного благодійного фонду «ІЗОЛЯЦІЯ. ПЛАТФОРМА КУЛЬТУРНИХ ІНІЦІАТИВ».

Все отримане від доброчинців зоозахисниця розподіляє серед кураторів громади - це небайдужі люди, що годують безпритульних та покинутих тварин. Всі вони разом організовують «Пункти незламності для тварин».

Наталія організовує збір коштів для підтримки, лікування, придбання кормів та ліків для тварин, що потребують допомоги.

У 2022 році з нагоди Дня волонтера жінка отримала Подяку від міського голови міста Новогродівки.

Наталія годує, лікує, вигодовує малюків, знімає з дерев, прилаштовує в надійні руки, стерилізує, перетримує, зігріває, й тим самим вона допомагає тваринам виживати.

Інші новини за темою