портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Серед соняхів»: на Донеччині вшанували пам’ять українських воїнів, які загинули під час Іловайської трагеді

Опубліковано 29 серпня 2023 року, 17:19

Сьогодні на Донеччині пройшла мистецько-історична акція «Серед соняхів», присвячена річниці трагедії в Іловайську та захисникам усіх поколінь, які віддали свої життя за волю нашої держави. У серпні 2014 року під містом Іловайськ розгорнулась одна з найстрашніших битв для української армії у російсько-українській війні. Бої тривали майже місяць з 6 по 29 серпня. Українська армія втратила 366 воїнів, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон.

Участь у акції взяв начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко, начальниця управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Донецької ОДА Тетяна Тюріна, начальниця управління культури і туризму ОДА Вікторія Точена, письменниця Ірен Роздобудько, бард Ігор Жук, керівник пошукового загону «АДВІС «Плацдарм» Олексій Юков, представники громадськості. 

«Дев’ять років тому росіяни вчинили один зі своїх наймерзенніших воєнних злочинів, який обернувся однією з найбільших трагедій нашого війська. Під шквальним вогнем ворога, який обіцяв «зелений коридор», наші бійці виходили з оточення по соняшниковим полям Донеччини – 366 із них склали голови на цих полях. Десятеро із загиблих в тому оточенні були нашими земляками – кожного з них згадали сьогодні, розповіли історію життя кожного. Для нас на Донеччині надзвичайно важливо пам’ятати всіх, хто віддав життя за Україну. Я дуже добре пам’ятаю ті страшні дні. І на все життя запам’ятав, чого вартують домовленості з ворогом. Ворог розуміє тільки мову сили, і зараз, коли на Донеччині тривають найжорстокіші бої, ми завдаємо ворогу дуже великих втрат. І я впевнений, ми визволимо нашу землю та наш прапор знов майорітиме і над Донецьком, і над Іловайськом», - наголосив Павло Кириленко під час свого виступу. 

Олексій Юков, який з самого початку війни займається евакуацією загиблих українських військових, розповів, як у 2014 році вивозив тіла наших полеглих героїв із Іловайського поля бою. 

«Під час боїв за Іловайськ у тому районі працювало багато пошукових груп. На той момент Ярослав Жилкін створив місію «Чорний тюльпан», куди увійшли пошукові загони з усієї України. Ми працювали на місцях боїв повахтово. Нажаль, на деякі території бойовики не дали нам потрапити і забрати тіла воїнів, які там залишились. Коли ми туди прибули, побачили суцільний жах – згоріла техніка та «броня», розкидані тіла та речі вздовж доріг. Нажаль, частину бійців знайти не вдалось в першу чергу через те, що перед тим, як на місця боїв потрапили наші пошукові загони, згорілу техніку разом з рештками бійців російські найманці вивезли у невідомому напрямку. Як нам повідомили потім, цю техніку бойовики здавали на брухт разом з фрагментами тіл наших бійців. Хоча про ті події відомо дуже багато, та не всіх загиблих ще вдалось віднайти. Ми маємо свідчення про те, що до добровольчих батальйонів приєднувались мешканці сіл та містечок, які на той час були звільнені. І ці люди ніде не були на обліку, про них мало що відомо. Та вони теж гинули 29 серпня 2014 року. Точно знаю, що після звільнення нашої землі від окупантів, ми віднайдемо кожного і встановимо їх імена», - наголосив Олексій Юков.

Полеглих героїв також вшанували письменниця Ірен Роздобудько та бард Ігор Жук, адже мистецтво має силу притлумлювати біль і гоїти рани.

Вікторія Точена повідомила, що  зараз Донецький обласний художній музей розпочав новий арт-проєкт: разом з дітьми Донеччини тубуси від снарядів, ящики та інші предмети будуть перетворені на предмети мистецтва та виставлені на аукціони, а виручені кошти підуть на допомогу Збройним силам. Сьогодні представили першу роботу — розмальований соняхами ящик з-під боєкомплекту. За її словами, у Донецькій ОДА існує ідея створення після перемоги поблизу Іловайська великого меморіального комплексу, де будуть вшановані всі загиблі у цій страшній трагедії. Учасники акції підписали державний прапор, який стане першим експонатом  майбутньої експозиції, присвяченої нашим захисникам.

Пам’ять не повинна обмежуватися окремими датами. Маємо пам’ятати постійно. І бути вдячними – завжди.