портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Олена Сєдакова (номінація "Вчителька року")

Опубліковано 20 вересня 2023 року, 17:22 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь - Олена Сєдакова (номінація "Вчителька року").

Олена Сєдакова - учитель початкових класів Опорного закладу «Торецька загальноосвітня школа І-III ступенів № 6» Торецької міської військово-цивільної адміністрації Бахмутського району Донецької області. Все її життя  могло б укластися, за термінологією діячів кіно, у декілька кадрів. Але яких!

Ось один із найяскравіших. Листопад 2022 року. Вулиці Києва. Тільки-но оголосили про відбій повітряної тривоги. На майданчику зупинки громадського транспорту, який «ожив» після тривоги, стоїть жінка з телефоном у руках. Поодинокі перехожі зацікавлено озираються, їхні стурбовані обличчя торкає промінчик теплих посмішок: вчителька веде урок математики! Це Олена Володимирівна. Що запам’яталося перехожим? Найуважнішим - способи розкладення числових значень для усного ділення. Менш уважним і підготовленим - легкість і вправність спілкування з дітьми, володіння матеріалом, образність викладу, оптимізм, уміння вести урок по-особливому, щоб і всіх вислухати, і закріпити нове вміння, і надолужити втрачене. Але в усіх без винятку стало більше впевненості, адже наша освіта тримається - маємо триматися й ми!

А Олена Володимирівна, завершивши урок, знов звертається до річки досвіду: педагогічного і життєвого, де щасливі події життя вчительського йдуть пліч-о-пліч з особистими радощами й випробуваннями. Така багаторічна вчительська звичка.

Шлях вчителювання в Олени розпочався в далекому 1992 році. Від несміливого струмочка педагогічних прагнень становлення національної педагогіки, через засвоєння нового змісту освіти, виокремлення і розбудови її своєрідних, українських принципів і засад, коли вона, вже збагачена спілкуванням із наставниками, досвідом використання інформаційно-комп’ютерних технологій навчання, сформулювала власне педагогічне кредо, стала агентом тих змін, що докорінно змінили обличчя нашої освіти. Особливо значущими стали ось ці кадри та надбання:

2010-2014 роки: лауреат ІV Всеукраїнського конкурсу «Творчий учитель – обдарований учень» у номінації «Авторський розвивальний урок» та «Сценарії відкритих виховних заходів»; перші друковані методичні та творчі матеріали у всеукраїнському журналі «Розкажіть онуку» та в регіональному електронному журналі «Золоті сторінки освіти»; впровадження власного проєкту «Школа життєвого успіху» на рівні округу (2012-2016); лауреат конкурсу «Учитель року» на міському рівні і як результат - підтвердження кваліфікаційної категорії спеціаліст вищої категорії та присвоєння звання «старший учитель».

2017 рік: запрошена працювати до міського управління освіти міста Торецьк на посаду методиста міського методичного кабінету (за сумісництвом); координація роботи вчителів початкових класів міста; підготувала презентаційні матеріали для участі у Всеукраїнській науково-практичній конференції "Нова початкова школа – від теорії до практики".

2018-2021-роки: є активним та сертифікованим учасником обласних заходів «Виставка новаторських практик «Дизайн Нової української школи» (у рамках серпневого Конгресу освітян Донеччини), активний учасник Всеукраїнського Інтернет-марафону «Від традиційної школи крокуємо до НУШ» та «Пряма лінія з тренерами НУШ»; пройшла випробування та була запрошена здійснити науково-методичну експертизу електронної версії проєкту підручника математики для 1-го класу; учасник обласного заходу в межах Всеукраїнської науково-практичної конференції «Проєктування індивідуальної траєкторії професійного розвитку педагогічних працівників у контексті євроінтеграції освітнього середовища, присвяченої 80-річчю Донецького ІППО» з авторським 3D макетом класної кімнати для 1-го класу Нової української школи; співорганізатор роботи євроклубу «Eurofriendship» на базі закладу; ведення персонального блогу і YouTube каналу  для підтримки учнів під час дистанційного навчання. Підтвердження кваліфікаційної категорії спеціаліст вищої категорії та присвоєння звання «учитель-методист»; пройшла Школу методиста-початківця «Абетка методичної роботи» при Донецькому ІППО м. Краматорськ; учасник Всеукраїнської серпневої конференції «Нова українська школа: виклики та перспективи освітньої реформи» у м. Києві та нагородження подякою від Міністра освіти й науки України; активний учасник обласної творчої лабораторії «Сучасні тренди в освіті», кластер «Управлінські практики НУШ» та «Єврохаб» при Донецькому ІППО м. Краматорськ; пройшла навчання з курсу «Новий український підручник. Методи та інструментарій оцінювання якості навчальних матеріалів для Нової української школи» та навчання з програми навчального модуля з громадянської освіти та виховання «Навчаюсь. Дію. Захищаю. Початкова школа»; пройшла конкурсний відбір на навчальну подорож у сфері освіти до Фінляндії. Як результат – цінний досвід з впровадження віддаленого навчання в Фінляндії, Естонії, Австрії та Україні (Новопечерська школа) і стипендія на підвищення кваліфікації від House of Europe.  

2021 рік: стала півфіналісткою національної премії для вчителів Global Teacher Prize Ukraine 2021 і увійшла до 50 найкращих учителів України та 10 фіналістів у номінації «Вчитель прифронтової зони».  

Лютий-березень 2022 рік:  смерть чоловіка; розшуки донечки-студентки знівеченими обстрілами окупантів вулицями Харкова; евакуація до Білої Церкви, розпач і перші кроки з досвіду облаштування на новому місці без звичних речей і предметів побуту. І, здавалось би, уламках  старого життя,  перші паростки нового життя, життя під час війни, але з надією! На мирний ранок після перемоги, на урок у початковій школі, на те, що кращі миті ще попереду!!!

Матеріал надано управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації 

Інші новини за темою