портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Стало відомо, скільки колаборантів та інформаторів ворога виявила СБУ на Донеччині цього року

Опубліковано 20 вересня 2023 року, 16:24

Про результати роботи СБУ на Донеччині за дев`ять місяців цього року розповіла сьогодні на брифінгу  керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа.

Так, протягом дев`яти місяців слідчі СБУ повідомили про підозру 51 ворожому навіднику, які здійснювали інформаторську діяльність на користь ворога, збирали інформацію в оборонній сфері та передавали її окупантам. 

Наприклад, нещодавно Служба безпеки України викрила на Донеччині мережу фсб росії, яка збирала дані стосовно переміщення військової техніки, підрозділів ЗСУ, локації. Особливістю цієї інформаторської мережі було те, що це була виключно жіноча група, до якої входили чотири мешканки міста Гірник. Одна з них після початку повномасштабного вторгнення виїхала на територію росії, стала резиденткою і зараз вона ховається на території країни-окупанта. Організували цю агентурну мережу ця мешканка Гірника і командир мінометного підрозділу ПВК Вагнер, який теж колись мешкав на Донеччині. До негласної співпраці вони залучили ще трьох своїх знайомих, які збирали інформацію про переміщення підрозділів ЗСУ, важкої броньованої техніки, авіації українських військ, проведення ротації Збройних сил України. розташування вогневих позицій, блокпостів і складів боєкомплектів. Також вони звітували про результати бойових уражень підрозділів українських оборонців, робили фотознімки гвинтокрилів, малювали мітки на електронних картах і передавали координати місцевості. У ході контррозвідувальних заходів їх затримали і зараз слідчі кваліфікують їхні дії, як поширення інформації про переміщення і розташування ЗСУ у складі організованої групи, а також державну зраду.

Минулого тижня в Слов`янську затримали ще двох ворожих інформаторів. Один з них - безробітній чоловік, який особисто обходив місто і прилеглі селища та збирав координати дислокації підрозділів ЗСУ, ДПСУ, інших силових структур, місць розташування військової техніки, складів боєкомплекту, казарм, укріпрайонів українських захисників. Зібрані відомості від передавав через популярний соціальний месенджер у вигляді аудіофайлів, адресатом повідомлення був бойовик окремого мотострілкового полку першого армійського корпусу терористичної "ДНР" та командир батальйону гвардійської мотострілкової «Єнакієво-Дунайської бригади» Південного військового округу росії. Чоловіка затримали під час проведення контрдиверсійних заходів у Слов`янську, йому повідомлено про підозру. І в той же день була затримана мешканка Слов`янська, яка намагалась збирати інформацію стосовно переміщення артилерії Збройних сил України і коригувати ворожий вогонь.

Загалом по інформаторам ворога, виявленим в області у 2023 році, судами винесено вже 34 вироки. Так, до 15 років позбавлення волі засуджено інформатора з Лиману, який вже після деокупації міста вирішив співпрацювати з окупантами, передавав їм інформацію. А 12 років позбавлення волі отримала ворожа інформаторка з Новогродівки.

Щодо колаборантів, то з початку року їм винесено 35 вироків, а 173 зрадникам в області повідомлено про підозру.

Галина Прищепа також відповіла на низку питань журналістів, висвітлила різноманітні напрямки діяльності спецслужби. Повністю відеозапис брифінгу ви можете подивитись тут: