портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Ольга Стефанішина зустрілася з Комісаром ЄС з політики сусідства та переговорів щодо розширення

Опубліковано 20 вересня 2023 року, 16:18

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в межах робочого візиту у Брюссель, Бельгія, зустрілася з Комісаром ЄС з політики сусідства та переговорів щодо розширення Олівером Варгеї. Зустріч відбулась на полях засідання Ради ЄС з загальних справ, до участі в якому була запрошена Віцепрем'єрка.

Під час зустрічі сторони обговорили імплементацію Україною семи політичних рекомендацій, забезпечення стійкості та відновлення України, зокрема підтримку майбутнього переговорного процесу щодо членства України в ЄС в рамках пропозиції Єврокомісії щодо створення Українського фонду (Ukraine Facility). 

«Ми високо цінуємо підтримку Європейської Комісії, надану Україні у процесі імплементації семи рекомендацій, отриманих разом зі статусом кандидата в ЄС. Україна впевнено продовжує здійснювати необхідні реформи, які сприятимуть як початку переговорів про наш вступ до ЄС, так і відновленню та модернізації України», – зазначила Віцепрем’єрка.

Окремо Ольга Стефанішина підкреслила, що Уряд та Парламент у тісній співпраці з експертами Єврокомісії, Венеційської Комісії, Ради Європи та іншими партнерами фіналізують кроки з імплементації рекомендацій щодо удосконалення захисту прав національних меншин (спільнот), наближення українського законодавства до стандартів Групи розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF).

Віцепрем’єрка висловила сподівання, що звіт Єврокомісії в рамках пакету розширення 2023 у жовтні дасть можливість прийняти рішення щодо початку переговорного процесу щодо членства України в ЄС в кінці року.

Ольга Стефанішина також подякувала Єврокомісії за ініціативу створення спеціального фінансового інструменту для України (Ukraine Facility), який передбачає надання фінансової підтримки державі на період 2024-2027 років.

«Розраховуємо, що цей інструмент дозволить забезпечити економічну стабільність, відновлення та модернізацію України у контексті реалізації ключових реформ на шляху до вступу в ЄС», – підкреслила Ольга Стефанішина, зазначивши важливість синхронізації фінансової допомоги ЄС в рамках Фонду із завданнями, що стоятимуть перед Україною під час переговорного процесу щодо вступу в ЄС.

Євроінтеграційний портал