портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Олена Турчина (номінація "Вчителька року")

Опубліковано 14 серпня 2023 року, 13:16 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь - Олена Турчина (номінація «Вчителька року»).  

Олена Турчина - вчитель. У її  великій родині  не одна вона вчителює. Бабуся, тітка, дві двоюрідні сестри й, головне, мама Олени – теж вчителі!  Вона ще з дитинства мріяла стати вчителем. І стала ним.

Олена  пам'ятає всіх своїх учнів. Багато з них досі телефонують, вітають зі святами. Є такі, з якими їй вже довелося працювати.

Звичайно, навчання – це нелегка праця, і, допомагаючи учням опанувати вміння та навички, Олена виконує головну справу – вчить їх працювати.  А нагородою за цю працю були грамоти, дипломи, сертифікати, які Олена разом зі своїми учнями отримала за участь у різних заходах.

У сучасних умовах, щоб відповідати потребам суспільства, що постійно змінюється, необхідно наполегливо шукати потрібну інформацію, професійно її використовувати. Олена вважає,  щоб бути вчителем майбутнього – треба розуміти, що дитина живе в сучасному інформаційному світі. На сьогодні недостатньо просто знати свій предмет, методику його викладання, необхідно володіти інноваційними технологіями, ефективно використовувати в освітньому процесі цифрові та електронні ресурси. Сучасні  діти «народилися» вже з комп'ютерами, смартфонами, планшетами в руках. Інколи здається, що діти знають більше вчителів, але саме вони і змушують  іти вперед, постійно вдосконалюватися. 

Але війна внесла свої корективи і в  життя Олени, поділивши його  на «до» і «після».  Неймовірна життєстійкість українців дає знати ворогу, що народ продовжує жити, працювати і разом наближає нашу перемогу. Окремої уваги заслуговує життєстійкість українських вчителів, які з перших днів війни підтримували дітей та створювали для них відчуття «звичного життя». Їм  доводилось і доводиться самотужки розв’язувати питання безпеки дітей та залишатися єдиним звʼязком з українською освітою для багатьох школярів, розкиданих світом. Серед таких учителів і Олена.     

Учитель сьогодення – це сучасник своїх учнів. Він, як ніхто інший, розуміє їх світогляд, їх ставлення до життя, вирішує їх проблеми.  Він психолог, соціолог, наставник, старший друг, помічник, репетитор. І в цілому вчитель — універсальна людина. Він орієнтується у реаліях життя, володіє необхідною інформацією та вміє все це передати учням. А саме сьогодні, коли в країні йде повномасштабна війна, дуже важливо вчителю не згаснути. Вчитель повинен бути тремким, сильним духом. Психологічна і педагогічна підтримка учнів – це важлива складова діяльності учителя на теперішній час. Учитель – то приклад любові до своєї країни і мови. Учитель повинен стояти у перших рядах захисників нашої Вітчизни. Серед колег Олени немає чоловіків, але жінки-вчителі немалий внесок роблять для перемоги. Вона разом зі своїми колежанками плела маскувальні сітки, робила окопні свічки. Олена віддала всі нитки для в’язання, щоб сплели з них «кікімор»; залежався віск, коли були ще в її господарстві бджоли,  — відправила його на перетоплювання на свічки. Її дорослі сини забезпечують у громаді інтернет-зв’язок, збирають донати на автомобілі та аксесуари, які так необхідні нашим воїнам. Ремонтують пошкоджену техніку і знову відправляють на фронт. Олена, як мама, в першу чергу звичайно підтримує їх.  У соціальних мережах розповсюджує дописи про збори. Кожного тижня від початку повномасштабного вторгнення додає свій донат на  «Вчитель іде в ЗСУ».  Олена не  покинула рідної громади,  не покинула  рідної Донеччини, не покинула  рідну Україну. Зараз вона теж працює дистанційно, але навчає дітей. Бо освітній процес не повинен зупинятися, навіть під час війни.  І вона, як і багато її колег, мріє про скорішу перемогу. Мріє Олена і про те, що  в найближчому майбутньому повернеться до своєї улюбленої справи – буде знов навчати дітей, не дистанційно, а у рідній школі. І у школі вона буде радо зустрічати і своїх, і майбутніх учнів.

Публікація підготовлена управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Інші новини за темою