портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Павло Кириленко: Ми завжди будемо продовжувати їхню боротьбу за українську Донеччину!

Опубліковано 06 січня 2023 року, 16:01

Сьогодні Україна відзначає день народження двох класиків нашої літератури, і обидва вони нерозривно пов’язані із Донеччиною.

- Перший – Володимир Сосюра – народився 125 років тому в Дебальцевому, другий – Василь Стус – хоч і народився на Вінниччині, але виріс і по-мистецьки сформувався у Донецьку, - зазначає начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко. - Тоталітарний совєтський режим був нещадним до українських митців. Сосюру, який під час перших визвольних змагань воював за незалежність України в лавах армії УНР, імперці змогли надламати, але не зуміли остаточно знищити в ньому любов до свого краю. Стуса не вдалося навіть надламати – совєти просто вбили поета, не здатні з ним боротися. Зараз Василю Стусу виповнилося б 85 років. Вік, коли можна продовжувати писати, можна читати лекції, а найголовніше – можна ділитися досвідом. Але цього не буде, бо український поет виявився міцнішим за російських окупантів.

- Однак, попри всі зусилля росіян, ми продовжуємо і сьогодні читати Сосюрів “Любіть Україну” та Стусів “Як добре те, що смерті не боюсь я”. І будемо читати завжди, і завжди будемо продовжувати їхню боротьбу за українську Донеччину! - наголошує очільник області.