портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Профадаптація під час пандемії: як у найкоротший термін отримати нову професію

Опубліковано 25 лютого 2021 року, 18:06 , Донецький обласний центр зайнятості

Престур  на тему  «Профадаптація під час пандемії: навчання новим професіям у Донецькому ЦПТО» провела Донецька обласна служба зайнятості  сьогодні, 25 лютого. 

Збільшилась кількість звернень до центрів зайнятості через вимушене звільнення під час карантину. Задля скорішого працевлаштування безробітних служба зайнятості Донеччини пропонує своїм клієнтам отримати нову професію у навчальних закладах регіону, у тому числі в Донецькому центрі професійно-технічної освіти (ЦПТО) Державної служби зайнятості. Основна задача центру – підготовка кваліфікованих кадрів для затребуваних на ринку праці професій, однією з яких є «Швачка».

Спробувати себе саме у цій професії вирішила безробітна Ольга Грибова. Вона стала на облік у Слов’янському центрі зайнятості. За півроку пропозицій за фахом і досвідом роботи не знайшлось, тому співробітники центру зайнятості запропонували Ользі перекваліфікуватися. Наразі вона вже використовує знання у справі і проходить виробничу практику на швейній фабриці ТОВ «ЛУКУС» (м. Краматорськ).

Теоретичне та виробниче навчання за професією здійснюється у навчально-виробничій майстерні ЦПТО на сучасному обладнанні протягом 3 місяців. Виробничу практику слухачі проходять безпосередньо на підприємствах регіону, яким потрібні фахівці за цим напрямком. Центр підготував 47 кваліфікованих швачок, які після проходження навчання були працевлаштовані.

«Центр має власні майстерні за багатьма напрямками. Вони оснащені сучасним обладнанням, завдяки якому слухачі, закінчивши навчання, будуть впевнено відчувати себе, влаштовуючись на роботу», – говорить директор Донецького центру професійно-технічної освіти Руслан Амельченко.

Пройшла навчання за професією «Швачка» і Джульєтта Площинська. Під час навчання дівчина перебувала на реабілітації у Центрі комплексної реабілітації осіб з інвалідністю «Донбас», з яким Донецький центр профтехосвіти тісно співпрацює. Робота не змусила себе довго шукати і Джульєтта вже проходить стажування в одному з ательє у Краматорську.

Наразі на базі центру реабілітації вперше проходить навчання за напрямком «Основи комп’ютерної графіки». Викладач ЦПТО Олександр Чапський впевнений, що навчання за цим курсом у майбутньому буде набирати обертів. Олександр навчає комп’ютерним наукам та інформаційним технологіям і має досвід роботи з особами з інвалідністю. Завдяки курсу «Оператор комп'ютерної верстки» Вікторія Литовченко вже майже рік працює за фахом в редакції газети "Берег НАДІЇ".

І це далеко не всі напрямки, за якими готують кваліфікованих кадрів у Донецькому центрі профтехосвіти. У закладі проводять навчання за 14 ліцензованими професіями. Серед них молодша медична сестра, кухар, продавець продовольчих товарів та непродовольчих товарів, робітник з комплексного обслуговування й ремонту будинків, овочівник тощо.

З 2014 року у центрі отримали навчання понад 15 тис. слухачів. Протягом минулого року в центрі пройшли навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації майже 2,5 тис. осіб. 96% випускників було працевлаштовано.