портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Проведення дводенного тренінгу із деінституціоналізації, психосоціальної реабілітації, надання послуг на рівні громади та адвокації

Опубліковано 24 жовтня 2019 року, 14:34 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

21-22 жовтня 2019 року в Департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації проходив тренінг із деінституціоналізації, психосоціальної реабілітації, надання послуг на рівні громади та адвокації, який проводили спеціалісти з психічного здоров’я, представники Української асоціації екзистенціального консультування і терапії а саме: доктор, завідуючий відділенням територіального медичного об’єднання «Психіатрія» Костянтин Зеленов, психолог Ігор Назаренко, президент Асоціації психіатричних медичних сестер України Олена Каретна та  представник НПО «Перспективи у психічному здоров’ї» Каріле Левицкайте (Вільнюс, Литва). Протягом двох днів різнопрофільні працівники психоневрологічних та Дружківського дитячого будинків – інтернатів системи соціального захисту населення області мали можливість отримати нові знання та перейняти досвід Литви щодо процесу деінституціоналізації та покращення якості надання соціальних послуг для мешканців стаціонарних установ.

В тренінгу також брали участь голова громадської організації «Донецька обласна організація Всеукаїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України» Надія Поламарчук та радник Міністерства соціальної політики України з питань ВПО у Донецькій області Олександр Ворошков.

Слід зазначити, що з 2016 року Донецька область одна з трьох областей (Полтавська, Київська, Донецька), яка приймає участь в реалізації пілотного проекту «Українські ОГС зі зміни: сприяння правам людини, деінституціоналізація та соціальна інтеграція людей, які мають інтелектуальні та/або психосоціальні проблеми». В 2018 році підписаний меморандум про співпрацю між Міністерством соціальної політики України та Міжнародним Фондом «Права людини в галузі психічного здоров’я – Федерація Глобальна ініціатива в психіатрії». Одним з основних та первинних заходів, які визначені в меморандумі, – це проведення навчання з метою обміну досвідом для спеціалістів, залучених до процесу реформування системи надання соціальних послуг особам з психічними розладами в Україні.

Даний тренінг дозволив фахівцям інтернатних установ перейняти знання, вміння і навички колег з психіатрії, а також визначити шляхи вирішення тих питань, з якими вони на сьогодні стикаються в роботі.