портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Щоб раптом не забули про культуру

Опубліковано 16 вересня 2022 року, 11:59 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Лідери бібліотечної галузі напрацьовують пропозиції до проєкту закону про деокуповані території. Як показує практика, під час захоплення територій, ворог має за цілі заклади культури, пріоритетно переслідує та забирає в полон працівників освіти та культури, а під час окупації активно заміщує їх на своїх – для закріплення окупаційної пропаганди та викорінення всього українського. Чого лише вартий кричущий приклад із завезенням вчителів із рф на окуповану Херсонщину та до міста Маріуполь. Адже окупанти впевнені, що війни виграють шкільні вчителі та працівники сфери культури.

Відновлення територій, які ЗСУ звільняють від ворога, відбудова державної та цивільної інфраструктури, нормалізація їх життєзабезпечення – все це складає основне завдання діяльності Координаційного штабу з питань деокупованих територій. Нині команда штабу також працює над проєктом закону про деокуповані території. Зокрема, оголошено прийом пропозицій щодо врегулювання на електронну пошту: [email protected].

Розробка цього законопроєкту привернула увагу і працівників культури, зокрема, лідерів бібліотечної галузі. Окрім правил з відновлення критичної інфраструктури територій, їм хотілося б там бачити також і врегулювання відновлення і підтримки їхньої професійної діяльності. Отож, у питанні діяльності на деокупованих територіях мають бути максимальні гарантії з відновлення сфери української культури.

Група бібліотекарів-учасників проєкту «Lib:продовження», до якою входить директорка комунального закладу культури «Донецька обласна бібліотека для дітей» Юлія Василенко, що реалізується благодійним фондом «Бібліотечна країна», готує власні бачення та пропозиції щодо необхідності врегулювання вищенаведених питань.

Зокрема, хочуть наголосити на необхідності збереження базової мережі закладів культури, у тому числі бібліотек, запровадити тимчасовий мораторій на скорочення штату фахівців культури під час такого відновлення та забронювати певний відсоток додаткової дотації для місцевих бюджетів саме на галузь культури деокупованих територій, наприклад, на гарантування належного рівня заробітних плат бібліотечних фахівців з метою недопущення примусового відправлення працівників у простій та у відпустки за власний рахунок.

Відповідно до ст.11 Закону України «Про бібліотеки та бібліотечну справу» бібліотеки України є складовою частиною інформаційної системи держави, отож, належна підтримка інформаційно-культурної складової на деокупованих територіях є нагальним питанням відновлення. Разом до Перемоги!

За матеріалами Управління культури і туризму облдержадміністрації