портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Схід можливостей»: голова Донецької ОДА Павло Кириленко презентував напрямки розвитку Донеччини

Опубліковано 15 грудня 2020 року, 11:17

Донецьку область очікує «перезавантаження» регіональної економіки на основі smart-спеціалізації  задля економічного зростання. Про це  голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко повідомив під час виступу на форумі «Схід можливостей», який проходить сьогодні у Краматорську.

Він зазначив, що зовнішня агресія, яка привела до окупації частини території Донецької області, негативно вплинула на соціально-економічний потенціал та інвестиційну привабливість Донеччини. Сформувалися специфічні потреби щодо відбудови зруйнованих територій, переналагодження  інфраструктури на  лінії зіткнення та захисту внутрішньо переміщених осіб.

«Але, попри це, Донеччина на сьогодні -  це промисловий регіон з  потужним потенціалом. Область посягає друге місце за обсягами реалізованої промислової продукції, третє -  за обсягом прямих  іноземних інвестицій та є лідером у реалізації інноваційної продукції промисловими підприємствами», - підкреслив Павло Кириленко. 

Він назвав основні пріоритети розвитку області на найближчу перспективу:

  • формування нової економічної структури та підвищення конкурентоспроможності;
  • розбудова критичної та соціальної інфраструктури на якісно новому рівні, враховуючи потреби  внутрішньо переміщених осіб;
  • підвищення якості надання послуг мешканцям;
  • безпека життєдіяльності мешканців регіону, у томі числі у населених пунктах на лінії зіткнення;
  • вирішення екологічних проблем.

«Задля економічного зростання ми плануємо «перезавантаження» регіональної економіки на основі smart-спеціалізації  з орієнтацією на розвиток машинобудування, IT- сфери, альтернативної енергетики, креативних індустрій», - сказав очільник області.

Він додав, що в жодному разі не змінюватиметься вектор на розвиток підприємництва, яке є основою структурних перетворень  в економіці та формуванні у суспільстві прошарку незалежних, соціально відповідальних людей. 

«Тому на часі формування бізнес-структури, кооперація та кластеризація, підтримка галузей з інноваційним потенціалом, реформа професійної освіти, популяризація продукції підприємств донецької області в Україні та за її межами»,  - зазначив Павло Кириленко.

Очільник Донецької ОДА нагадав, що наразі триває створення на Донеччині трьох індустріальних парків у містах лиман, Костянтинівка та Маріуполь, а завдяки проєкту «Велике будівництво» в області завершена низка  соціально значущих інфраструктурних проєктів. Вже прийняли своїх учнів 5 оновлених шкіл, 5 садочків, завершено ремонт  та будівництво п’яти стадіонів. На сьогодні проведено будівельні роботи шести приймальних відділень, до кінця року завершиться розбудова ще двох.  У поточному році вже відремонтовано 88 км доріг та 5 мостів.

Перед областю також стоїть завдання, без вирішення якої немає сенсу реалізувати будь-який інвестиційний проєкт,  - це відновлення та розвиток інженерної,  комунальної та транспортної інфраструктури.