портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Ситуація на дорожньому коридорі «Донецьк-Маріуполь»: НЗФ пропускають людей за лінію розмежування виключно «за списками»

Опубліковано 27 липня 2020 року, 13:48

Командування операції Об’єднаних сил попереджає про ризики, на які наражаються громадяни при перетині лінії розмежування в напрямку до тимчасово окупованої території України (ТОТУ). Про це розповіла помічниця начальника Донецького прикордонного загону - начальник пресслужби Валерія Карпиленко.

«Від тристоронньої контактної групи ми отримали інформацію, що російсько-окупаційні війська, як і минулого тижня, дозволяють громадянам перетин лінії розмежування тільки за списками та лише у визначені бойовиками дні. Таким чином громадяни можуть не перетнути лінію через вибірковість пропуску», - говорить Карпиленко.

Станом на 12:00 понеділка, 27 липня, через КПВВ «Новотроїцьке» до ТОТУ попрямувало 72 особи і 5 транспортних засобів. До контрольованої території України повернулися 15 осіб та 5 транспортних засобів.

Наразі КПВВ «Новотроїцьке» продовжує функціонувати в штатному режимі - щоденно з 07:00 до 20:00. Але представниками російсько-окупаційних військ пропуск громадян здійснюється дуже повільно й не кожного дня.

За словами керівника пресслужби, прикордонникам невідомо, за якими саме принципами незаконні збройні формування (НЗФ) формують списки на пропуск. Тому прикордонна служба та правозахисні організації проводять з подорожуючими роз'яснювальну роботу.

Так, у разі відмови у пропуску на тимчасово окуповану територію з боку представників незаконних збройних формувань людям не радять лишатись у так званій сірій зоні, щоб не наражатися на небезпеку вірогідних обстрілів найближчих населених пунктів представниками російсько-окупаційних військ.

Але ті, кому нема куди йти, можуть переночувати у наметі, встановленому Державною службою з надзвичайних ситуацій. Так, за словами начальника відділу зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України в Донецькій області Вероніки Бахал, за минулу добу у пункті надання допомоги на КПВВ «Новотроїцьке» рятувальники надали допомогу 13 громадянам, з яких 3 дитини. Більшість цих людей ночує у наметах біля двох тижнів.

«У наметах ДСНС створені умови для комфортного перебування людей та дотримуються відповідні заходи безпеки у зв’язку із карантинними обмеженнями», - говорить Бахал.

Зазначимо, що всі громадяни, що повертаються на контрольовану українською владою територію, мають проходити температурний скринінг та встановлювати телефонний додаток «Дій вдома». Зробити це можна прямо на КПВВ, де є Wi-Fi.

Нагадаємо, що КПВВ «Новотроїцьке» відновив свою роботу з 22 червня. Натомість пропуск людей з тимчасово окупованої території здійснювався до 28 червня - окупаційні адміністрації тимчасово окупованих окремих районів Донецької області перекрили в'їзд та виїзд через контрольовані ними пропускні пункти, нехтуючи гуманітарними потребами людей. В окремі дні представники незаконних збройних формувань пропускають людей через КПП «Оленівка» на дорожньому коридорі «Донецьк-Маріуполь».