портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Соціальний проект «Рука допомоги» - новітній механізм боротьби із бідністю

Опубліковано 13 червня 2018 року, 10:28

Щороку близько мільйона українців отримують державну допомогу малозабезпеченим сім’ям. Для деяких сімей державна допомога — це єдине джерело доходів, але така допомога не дозволяє громадянам забезпечити гідний рівень життя.

Так само важко буває знайти роботу вимушеним переселенцям, яким довелося залишити свої домівки та роботу через війну і почати нове життя в незнайомому місці.

Саме для таких людей було впроваджено пілотний проект Міністерства соціальної політики України, який реалізується за підтримки Світового банку в рамках більш широкої стратегії модернізації системи соціальної підтримки населення. Мета проекту — допомогти вимушеним переселенцям та членам малозабезпечених сімей позбутися залежності від соціальних виплат, отримати гідну роботу або заснувати власний бізнес.

У лютому 2018 року до пілотного проекту було залучено Миколаївську міську об’єднану територіальну громаду Слов’янського району Донецької області.

Цей проект надасть можливість непрацюючим особам працездатного віку з числа членів малозабезпечених сімей, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям та внутрішньо переміщених осіб Миколаївської міської об’єднаної територіальної громади за допомогою держави взяти на себе відповідальність за власну долю і долі своїх сімей.

Для тих учасників проекту, хто потребує стабільного заробітку, службою зайнятості області буде запропоновано допомогу у працевлаштуванні. Якщо бажаної вакансії на момент звернення немає, їм буде запропоновано різноманітні варіанти тимчасових оплачуваних робіт на користь громади.

Крім цього, учасники проекту зможуть отримати безвідсоткову поворотну фінансову допомогу на обладнання та матеріали для започаткування своєї справи.

Су70, тел. (06262) 3-57-03.ма такої фінансової допомоги може складати до 40 прожиткових мінімумів, що у 2018 році складає близько 70 тис. гривень. Фінансова допомога надається за рішенням комісії облдержадміністрації згідно бізнес-плану, у формі оплати рахунків на закупівлю обладнання і матеріалів для започаткування власної справи.

Учасники проекту одночасно можуть бути залучені до кількох форм участі у пілотному проекті, про що вони повинні повідомити під час заповнення заяви.

Слід зазначити, що сума до повернення зменшується на суму сплачених за три роки податків, а в разі працевлаштування двох малозабезпечених осіб, внутрішньо переміщених або учасників АТО терміном не менше ніж на 2 роки, кошти взагалі повертати не потрібно.

Окрім фінансування, учасники проекту на старті своєї підприємницької діяльності отримують консультаційну підтримку та супровід у підготовці бізнес-плану.

Досвід пілотного проекту стане підґрунтям для розробки нового закону. Після його прийняття новітні механізми боротьби із бідністю будуть запроваджені на всій території України на постійній основі. Це дозволить ефективно повертати до економічної активності безробітних громадян, сприятиме кращій адаптації вимушених переселенців, створенню нових робочих місць, а також посилить економічне становище міст і сіл за рахунок розвитку малого бізнесу.

За більш детальною інформацією щодо реалізації пілотного проекту можна звернутись до:

відділу соціального захисту населення виконавчого комітету Миколаївської міської ради Слов’янського району за адресою: м. Миколаївка, пл. Енергетиків, 2/14, каб. № 7;

Слов’янського міського центру зайнятості за адресою: м. Слов’янськ, пл. Соборна, 3, 6 поверх;

управління соціального захисту населення Слов’янської райдержадміністрації за адресою: м. Слов’янськ, вул. Банківська, 70, тел. (06262) 3-57-03.

 
Департамент соціального захисту населення Донецької ОДА

Інші новини за темою