портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У громадах Донеччини та за межами області відзначають Міжнародний день рідної мови

Опубліковано 21 лютого 2024 року, 11:49 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Сьогодні ми маємо чудову нагоду освідчитись у любові до рідної української мови і вкотре належно вшанувати її, бо українська – це мова свободи й волі, могутня зброя українського народу в боротьбі за незалежність і Перемогу.

Стрімкий розвиток і популярність україномовного культурного продукту, перехід громадян на українську, дерусифікація громадянського простору свідчать, що МИ переосмислили й усвідомили важливість національного самовизначення, у тому числі й через мову. 

З гідністю і шаною ми маємо усвідомлювати велику вагу рідного слова й особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутнім 

Наразі громадами Донеччини активно реалізується Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та регіональна Програма сприяння функціонуванню української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на території Донецької області на 2023-2026 роки. Впроваджуючи заходи, передбачені законодавством, громади очищують та деколонізують свій публічний простір від російських імперських маркерів. Проте попереду ще багато роботи. 

Сьогодні як на території області, так і за її межами наші донеччани проводять низку заходів, присвячених Міжнародному дню рідної мови, з якими можна ознайомитися за посиланнями: на сторінці управління культури і туризму облдержадміністрації #КультураДонеччини http://surl.li/oeonq Донецький обласний навчально-методичний центр культури http://surl.li/qrxvq ;  Донецька обласна бібліотека для дітей http://surl.li/aedoo ;  Бібліотеки Донеччини http://surl.li/oeoof 

Отож, бажаємо всім співвітчизникам утверджувати рідну мову, щоб цей нетлінний скарб служив єднанням між поколіннями, возвеличував Україну й українців.