портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Учениця Маріупольского технічного ліцею здобула золоту медаль на Міжнародній олімпіаді наукових та мистецьких проектів GENIUS Olympiad 2018

Опубліковано 19 червня 2018 року, 16:16

Малкіна Катерина, учениця 11 класу комунального закладу  «Маріупольський технічний ліцей» Маріупольської міської ради,   розробила модель пристрою для утилізації поліетилену високої щільності на масштабному рівні та представила його на Міжнародній олімпіаді наукових та мистецьких проектів GENIUS Olympiad 2018 (США).

Дівчині в її дослідженнях допомагає науковий керівник В’ячеслав Пономарчук, вчитель біології комунального закладу «Маріупольський технічний ліцей» Маріупольської міської ради. Під його керівництвом протягом трьох років Катерина перемагала у різних наукових конкурсах, таких як Всеукраїнський науковий конкурс-захист Intel-Eco (2016 та 2017 роки), міжнародний конкурс-олімпіада із захисту науково-дослідницьких проектів по стратегії сталого розвитку INESPO-2016 у Нідерландах, міжнародна олімпіада із захисту науково-дослідницьких проектів ISWEEEP-2017 (енергія, навколишнє середовище, інженерія), Міжнародна олімпіада з екології (І місце).

У 2018 році за підсумками Всеукраїнського етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України посіла ІІІ місце у секції «Охорона довкілля та раціональне природокористування» з проектом «Новий метод біо-утилізації HDPE».

Цей же проект, представлений Катериною на Міжнародній олімпіаді наукових та мистецьких проектів GENIUS Olympiad 2018, що відбулася з 11 по 16 червня 2018 року у м. Освего (штат Нью-Йорк, США) у галузі хімічної інженерії, відзначений золотою медаллю.

Новація роботи полягає у створенні нового, низькозатратного, а головне – безпечного способу утилізації  поліетилену, який зможе мінімізувати техногенний вплив на навколишнє природне середовище, а також допоможе з рішенням кількох масштабних проблем, пов`язаних зі спалюванням сміття.

Практична цінність роботи полягає у тому, що, знаючи більш швидкі, низьковитратні безпечні способи утилізації твердих побутових відходів, можна суттєво зменшити витрати на переробку пластику.

Довідково: Олімпіада GENIUS заснована Oswego State University of New York (SUNY) і традиційно проводиться у другій половині червня для випускників шкіл за сприянням The Terra Science and Education Foundation. Це один із найбільших наукових конкурсів, у якому, крім США, беруть участь школярі з усього світу. Олімпіада сприяє глобальному розумінню екологічних проблем та досягненню стійкості завдяки базовій науці, мистецтву, творчому письму, інженерії, дизайну та розвитку бізнесу.

За інформацією департаменту освіти і науки облдержадміністрації

Інші новини за темою