портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Велике будівництво»: у Лимані символічно дали старт роботі насіннєво-селекційного центру

Опубліковано 18 грудня 2021 року, 15:10

Символічний запуск робочої лінії у регіональному насіннєво-селекційному центрі у місті Лиман відбувся сьогодні, 18  грудня.

Цей об'єкт побудовано у рамках програми президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» лише за 8 місяців.  Наразі центр повністю готовий до роботи.

У відкритті лінії взяв участь т.в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

«Такий центр є другим в Україні. Сказати, що це важлива подія для Донеччини – значить не сказати нічого. З урахуванням того, що, на жаль, восьмий рік триває війна, ліси зникають не тільки через пожежі, але й через бойові дії. За нашими підрахунками цей центр дозволить за три роки відновити 1200 гектарів лісів. Підхід до створення центру є в першу чергу не тільки у переході від ручної праці до автоматизації, а у тому, що сучасні шведські технології дозволять вирощувати до 95 відсотків саджанців. Також це і створення нових робочих місць, у перспективі – збільшення обсягів виготовлення деревини та розвиток економіки області», - розповів голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко.

Також очільник області наголосив, що у області реалізуються інші програми із захисту лісів. Зокрема, це створення системи автоматизованого нагляду за лісами, оновлення технічної бази лісової інспекції, техніка для боротьби з пожежами.

«Донеччина – один з регіонів, якому у питаннях екології уряд приділяє особливу увагу. Пов’язано це з тим, що військовий конфлікт створив нові екологічні виклики, з якими ми повинні спільно боротись. Мова йде і про ті проблеми, які потрібно буде вирішити після завершення конфлікту для приведення нашої екосистеми до ладу. Будівництво цього центру говорить про те, що ми вже зараз застосовуємо системний підхід до покращення екологічного стану у країні», - наголосив Руслан Стрілець.

За інформацією Павла Кириленка, потужності центру будуть використані для впровадження програми «Зелена країна». Саджанці будуть використані для відновлення лісів у Донецькій, Луганській та Харківській областях. Всього ж щороку центр зможе вирощувати 1 мільйон 200 тисяч нових дерев.