портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Відбулось чергове засідання Ради безбар’єрності при уряді України

Опубліковано 26 липня 2023 року, 22:00

26 липня 2023 року відбулось чергове засідання Ради безбар’єрності при уряді України, в якому взяли участь перший заступник голови Донецької ОДА Ігор Мороз та заступниця голови Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна.

Під час засідання розглянули результати виконання Плану заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України № 372-р від 25.04.2023, за перше півріччя 2023 року за всіма напрямками роботи. 

Міністерствами були представлені флагманські проєкти, такі як: «Раннє втручання», «Розвиток спорту для ветеранів», «Покращення доступності волевиявлення для людей з інвалідністю», «Активні парки», а також презентовані флагманські проєкти безбарʼєрного простору громад Вінницької, Житомирської  та Тернопільської областей.

Крім того, на засіданні Ради безбар’єрності обговорено питання комунікаційної політики центральних органів влади щодо результатів виконання завдань та викликів при створенні безбарʼєрного простору в умовах війни.

За окресленими напрямками роботи в Донецькій області у першому півріччі 2023 року здійснюється низка запланованих заходів. 

За напрямком фізична безбар’єрность ведеться підготовка до проведення щорічного моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю.  Проводиться аналіз результатів раніше здійсненого моніторингу. Так, за результатами проведеного моніторингу 37% закладів професійно-технічної освіти, будівлі яких вціліли, мають безбарʼєрну інфраструктуру для навчання.

За напрямком освітня безбар’єрність, здобуття освіти дітьми з особливими освітніми потребами в інклюзивних групах/класах протягом 2022/2023 навчального року здійснювалося дистанційно. В інклюзивних групах виховувалося 55 дітей, в інклюзивних класах навчалося 489 дітей. Всього охоплено 544 дитини.

Продовжено діяльність з підвищення рівня знань працівників облдержадміністрації. Так у поточному році 2 працівника департаменту розвитку базових галузей  промисловості, які відповідають за роботу з безбар’єрності, успішно пройшли навчання та отримали відповідні сертифікати на цифровій платформі «Дія. Освіта» за напрямком «Безбар’єрна грамотність». 

За напрямком суспільна та громадянська безбар’єрність здійснено низку фізкультурно-оздоровчої заходів, до участі в яких в області залучено 45 462 особи, та до заходів спортивної направленості  залучено 11 256 осіб. При цьому відсоток осіб, що займаються спортом, суттєво зменшився через проведення активних бойових дій на території Донецької області.

 Спортсмени – особи з інвалідністю взяли участь у 14 міжнародних спортивних змаганнях. Донецьким регіональним центром з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю  «Інваспорт» проведено 8  навчально – тренувальних зборів з видів спорту серед спортсменів з порушеннями зору, слуху та ураженнями опорно-рухового апарату.  Крім того, згідно календарного плану на 2023 рік проведено 15 запланованих  спортивних заходів за участю ветеранів Донецької області. 

У березні в Донецькій області 2023 року відновлено роботу над соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України». Координатори проводять в «Активних парках» заходи в найрізноманітніших форматах – це руханки, тренування, показові виступи, змагання. У заходах приймають участь представники різних верств населення та вікових груп, в тому числі і внутрішньо переміщені особи.  Станом на сьогодні на локаціях «Активних парків» проведено 121 спортивний захід, в яких прийняло участь понад 2600 учасників. 

Здійснено низку інших заходів із створення безбар’єрного середовища.

Інші новини за темою