портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Як описати військовий досвід у резюме: 5 кроків

Опубліковано 04 серпня 2024 року, 09:37 , Донецький обласний центр зайнятості

Резюме ветерана та ветеранки без опису військового досвіду — неповне резюме. Саме тому важливо описувати у професійній візитівці здобуті на війні навички, проте робити це потрібно коротко і влучно, щоб рекрутер зрозумів їхню цінність і резюме було потужним інструментом з пошуку роботи.

Пропонуємо для ознайомлення 5 кроків, які допоможуть ветерану та ветеранці описати військовий досвід:

Визначити рід військ, у яких служив ветеран. Це можуть бути Сухопутні війська, Повітряні сили, Військово-морські сили, Територіальна оборона (ТРО), Медичні сили, Сили логістики, Сили підтримки або окремі роди військ Збройних Сил України: Десантно-штурмові війська, Війська зв’язку та кібербезпеки, Сили спеціальних операцій.

Визначити тип посади. Йдеться про те, чим саме ветеран та ветеранка займалися в армії: логістикою, документами, обслуговуванням техніки (машини, БТР), брали участь у бойових виходах або надавав медичну допомогу тощо. Наприклад, військовий займався пілотуванням БПЛА, але також долучався до надання першої домедичної допомоги та евакуації поранених. Усе це варто додати до резюме, бо це частина досвіду.

Визначити військове звання. Ветеран або ветеранка могли бути солдатом, мати сержантське або офіцерське звання. Наприклад, наявність офіцерського звання може означати, що ветеран та ветеранка мають досвід управління командами та організації робочих процесів або навички стратегічного планування.

Шукати вакансії. Допомогти ветерану та ветеранці може Єдиний портал вакансій Державної служби зайнятості https://jobportal.dcz.gov.ua/. Тут, зокрема, розміщені вакансії Сил оборони, й дуже часто військові посади вже описані у вакансіях. Цей опис можна використовувати у своєму резюме. Якщо опис дуже загальний, то його варто доповнити власним досвідом.

Описати свою посаду з використанням офіційних документів. Для цього потрібно знайти свою посаду в офіційній документації та «перекласти» її цивільною мовою. Це займе трохи часу. Етап може бути складним, тому що не існує загальновизначеного списку посад.

Кар’єрне консультування та допомогу у складанні резюме вам нададуть фахівці служби зайнятості. Пропонуємо кілька варіантів консультацій:

- Онлайн. На сайті Державної служби зайнятості в рубриці «Профорієнтація» доступні дві підрубрики «Платформа з профорієнтації та розвитку кар’єри» https://profi.dcz.gov.ua/ та «Твій консультант» https://t1p.de/ithp5. Треба вибрати свій регіон і звернутися на електронну пошту фахівця.
- Офлайн. В офісах центрів зайнятості https://t1p.de/2u2np ветерани та ветеранки можуть звернутись напряму до карʼєрного радника та отримати консультацію щодо заповнення резюме та з інших питань зайнятості.

Call-центр Донецького обласного центру зайнятості: 0-800-33-61-67.