портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

ЄС та Україна оновили та продовжили Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом

Опубліковано 24 червня 2024 року, 14:39

Сьогодні ЄС та Україна вирішили продовжити та оновити чинну Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом. Угода має на меті допомогти Україні отримати доступ до світових ринків шляхом спрощення транзиту через країни ЄС та подальшого розвитку її зв'язків з ринком ЄС. Вперше підписана 29 червня 2022 року після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Угода суттєво збільшила обсяги торгівлі дорожніми перевезеннями між Україною та ЄС на користь обох економік.

Тому Угоду продовжено до 30 червня 2025 року з можливістю її автоматичного продовження ще на шість місяців, якщо жодна зі сторін не висловить незгоди та не надасть переконливих і чітких доказів того, що на її ринку автомобільних перевезень відбулося значне порушення, або що цілі Угоди більше не виконуються. Для покращення імплементації Угода тепер включає наступні положення:

Вимога до транспортних операторів мати при собі документи, що підтверджують дозвіл на здійснення міжнародних перевезень та відповідність Угоді.

Вимога наявності документів, які засвідчують, що операції без вантажу безпосередньо пов'язані з транзитними або двосторонніми операціями, як це передбачено Угодою.

Посилення контролю за дотриманням автомобільними перевізниками зобов'язань за Угодою, зокрема, боротьба з шахрайством, підробкою водійських документів та порушеннями безпеки дорожнього руху, які можуть призвести до втрати права надавати транспортні послуги, передбачені Угодою.

Запровадження запобіжного положення, що дозволяє призупинити дію Угоди в певних географічних регіонах, якщо ринок автомобільних перевезень у цій місцевості зазнає значних порушень, пов'язаних з Угодою.

Довідкова інформація

З моменту підписання Угоди, яка тимчасово спрощує вантажні автомобільні перевезення між Європейським Союзом та Україною, експорт українських автотранспортних послуг до ЄС значно зріс. Зокрема, обсяг експорту збільшився приблизно на дві третини, а вартість експорту зросла на третину. Це означає понад 300 000 додаткових тонн товарів, що експортуються щомісяця. Паралельно з цим, український імпорт з ЄС також різко збільшився: обсяг імпорту зростає приблизно на 300 000 тонн щомісяця. Вартість імпорту зростала майже втричі швидше, ніж вартість експорту, сягнувши понад 700 млн євро на місяць порівняно з 250 млн євро на місяць. Угода, яку було впроваджено через втрату транспортних маршрутів та експортних ринків на сході України внаслідок російської агресії, підтримує «Шляхи солідарності» між Україною та ЄС. Вона полегшила транспортування життєво важливих товарів, як-от палива та гуманітарної допомоги в Україну, а також дозволила українському експорту, зокрема зерну, руді та сталі, потрапити до ЄС та за його межі.

Попередній термін дії Угоди закінчувався 30 червня 2024 року. Оновлену та продовжену угоду підписали в Брюсселі єврокомісар Адіна Велян та Сергій Деркач, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Аналогічна угода діє між ЄС та Молдовою.

Більше інформації

Keeping Ukrainian goods moving - European Commission (europa.eu).

*Згідно сайту www.eeas.europa.eu

Інші новини за темою