портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

З метою пришвидшення ідентифікації цивільних жертв повномасштабного російського вторгнення ЄС та МОМ підтримують роботу мобільних ДНК-лабораторій

Опубліковано 11 березня 2023 року, 10:57

Для того, щоб допомоги Національній поліції України швидше ідентифікувати цивільних, що загинули внаслідок повномасштабної війни, Європейський Союз та Міжнародна організація з міграції (МОМ), Представництво в Україні надали тестувальне обладнання для мобільних ДНК-лабораторій. Допомога включає картриджі з реагентами та аплікаторами загальною вартістю 120 тисяч євро та надана в межах проєкту «Підтримка ЄС для зміцнення інтегрованого управління кордонами», що фінансується Європейським Союзом.

Порівняно з традиційною процедурою, що може триватиме від кількох днів до місяців, нове обладнання дасть змогу криміналістам значно скоротити термін розпізнання тіл, а саме до 94 хвилин. Завдяки даним технологіям можливе тестування п’ятьох різних зразків ДНК та автоматичне зіставлення результатів і також їх можуть використовуватися для розслідування випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, а також для запобігання торгівлі людьми.

Мобільні ДНК-лабораторії широко використовуються у районах, де було відновлено контроль Уряду України. Станом на березень 2023 року за допомогою мобільних ДНК-лабораторій, які використовує поліція, вдалося ідентифікувати близько 3 тисяч осіб.

З початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні підтвердила загибель понад 8 тисяч цивільних осіб. Однак реальна кількість загиблих вважається вищою, адже відсутність доступу до багатьох районів не дає можливості провести ретельне розслідування.

*Згідно сайту www.eeas.europa.eu

Інші новини за темою