портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Заряджені Гідністю й жагою Свободи

Опубліковано 21 листопада 2023 року, 14:33 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

Історія Революції Гідності, її причини, перебіг подій і наслідки, значення Гідності та Свободи стали предметом обговорення під час тематичних занять з вихованцями Донецької обласної Малої академії наук. Заняття об’єднали близько 100 учасників: здобувачів освіти, керівників гуртків МАН, педагогів закладів освіти області.

Гуртківці й педагоги відділення літературознавства ознайомилися з інформаційними матеріалами слайд-шоу про документальні фільми та поетичні твори доби Революції Гідності, представлені в збірках «Євромайдан. Хроніка відчуттів», «Євромайдан. Лірична хроніка», «Небесна Сотня: антологія майданівських віршів», «Борітеся – поборете! Поетика революції», «Материнська молитва. Українки – героям Майдану», «Солоний Хрещатик», «Небесна сотня» та ін. 

Буремні події Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року стали поворотними для багатьох митців і українського мистецтва загалом. Багато відомих авторів брали участь у Революції Гідності і зафіксували цей досвід у своїх творах. Саме ці мистецькі твори, що розповідають про події Євромайдану (Революції Гідності), зокрема поезії зі збірки Дмитра Павличка «Вірші з майдану», авторські твори Юрія Іздрика, Павла Коробчука, Галини Крук, Катерини Бабкіної, Дмитра Лазуткіна, Мар’яни Савки, Андрія Любки та інших поетів, звучали під час заходів за темою «Українська поезія доби Революції Гідності». 

10 років тому українці не просто вийшли на Майдан, українці сформулювали нашу національну ідею – Гідність і Свобода. Те, що втримало нашу оборону в найважчі часи, і що дасть нам силу перемогти. Наша зброя заряджена нашою Гідністю й жагою Свободи.