портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Заступник голови Донецької облдержадміністрації провів зустріч з представниками УВКБ ООН

Опубліковано 12 жовтня 2021 року, 16:45

Заступник голови Донецької облдержадміністрації Вадим Філашкін провів зустріч з представниками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), під час якої було презентовано методологію та результати моніторингу у сфері захисту, проведеного УВКБ ООН в населених пунктах поблизу лінії зіткнення. 

Заступник очільника області підкреслив важливу роль роботи міжнародних організацій на Донеччині, особливо під час збройної агресії з боку Російської Федерації. 

«Для нас вкрай важлива діяльність УВКБ ООН, адже вона направлена на ефективну допомогу особам, постраждалим від конфлікту. Тільки у 2021 році для мешканців області було відремонтовано 93 будинки по обидва боки лінії зіткнення. Вашою організацією також здійснено значний внесок щодо реагування на пандемію COVID-19 в області, зосередивши зусилля на зміцненні спроможностей системи первинної медичної та соціальної допомоги. Ми готові до подальшої взаємодії та співробітництва в рамках нових проєктів УВКБ ООН, направлених на підтримку людей, постраждалих внаслідок конфлікту, покращення рівня медичної, екстреної, правової допомоги та інших гуманітарних напрямків», - сказав Вадим Філашкін. 

Голова Регіонального офісу УВКБ ООН на Сході України Гіоргі Санікідзе зазначив, що під час проведення моніторингу увага приділялася найбільш вразливим громадам, які розташовані на відстані 0 – 20 кілометрів від лінії розмежування як у Донецькій, так і у Луганській областях. Насамперед у моніторингу показаний стан захищеності населення цих територій та можливості їх доступу до соціальних послуг, які надає держава. 

«Домінуюча нестабільність ситуації з безпеки через тривалі бойові дії, широке забруднення земель мінами та вибухонебезпечними предметами, а також ізоляція громад від державних інститутів і ринків через відсутність транспорту й комунікацій є головними наскрізними проблемами, з якими стикається населення, що проживає в населених пунктах уздовж лінії розмежування. Впровадження урядових реформ децентралізації та диджиталізації, вірогідно, матимуть позитивний вплив на поліпшення доступу до послуг. Попри впровадження реформ, населення може стикнутися з труднощами, які можуть призвести до ускладненого доступу до послуг соціального захисту у місцях, де проживають вразливі групи населення. Відкриття ЦНАПів та центрів соціального захисту є позитивним кроком у даному процесі», - зазначив Гіоргі Санікідзе. 

Вадим Філашкін наголосив, що обласна влада та держава і надалі будуть працювати над тим, щоб кожен мешканець області міг отримати усі необхідні послуги. Для цього на Донеччині зокрема працюють мобільні відділення «Ощадбанку», створені віддалені робочі місця у ЦНАПах, працюють мобільні ЦНАПи, а також розширюється взаємодія з громадськими організаціями для спрощення доступу людей до державних послуг.