портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Заява Голови Європейської Ради Шарля Мішеля перед відкриттям переговорів про вступ України та Молдови

Опубліковано 25 червня 2024 року, 17:57

Сьогодні, 25 червня, ми стаємо свідками історичного моменту. Після рішення Європейської Ради у грудні 2023 року розпочати переговори про вступ з Україною та Республікою Молдова, дві країни розпочинають справжню трансформацію до повноправного членства в ЄС. Це хвиля гордості для обох націй і стратегічний крок для ЄС.

Це — результат величезних зусиль України та Молдови у частині реформ. Коли воля народу виконується, лідерство працює на перспективу, а демократія втілюється в життя, ми бачимо плоди справжнього прогресу.

ЄС продовжує потужно співпрацювати з Україною та Молдовою, особливо коли ця країна продовжує захищатися від незаконної загарбницької війни Росії, а Молдова — стикається з наслідками цієї війни.

Відкриття переговорів про вступ в межах перших міжурядових конференцій є ключовою віхою. Це також і доказ величезного прогресу, якого обидві країни досягли на шляху до європейської інтеграції, попри величезні виклики, з якими вони зіткнулися і стикаються.

Зусилля України викликають ще більше захоплення, враховуючи, що загарбницька війна Росії проти України спричинила безпрецедентні потрясіння та лиха. Народ України виявив надзвичайну мужність і солідарність у захисті свого суверенітету та свого європейського майбутнього.

Молдова також зіткнулася зі значними труднощами, включно із економічним тиском і політичним залякуванням, але залишається непохитною у своєму прагненні до ще тісніших відносин із ЄС.

Обидві країни продемонстрували вражаючу відданість реформам та узгодженню з європейськими цінностями. Трансформаційні кроки, зроблені в таких сферах, як верховенство права, державне управління, судочинство, дають надію та чітко вказують на їхнє непохитне прагнення приєднатися до європейської родини. Підтримка їхніми суспільствами також була вирішальною на цьому шляху.

Це початок тривалого процесу. Хоча сьогодні ми відзначаємо значний поступ, ми також повинні визнати, що шлях попереду, вимагатиме постійних зусиль, самовідданості та подальших істотних реформ. Україні та Молдові потрібно буде продовжувати роботу зі зміцнення інституцій, продовжувати боротьбу з корупцією та посилювати економічну стабільність, щоб відповідати суворим стандартам повноправного членства в ЄС.

Європейський Союз через свої інституції та країни-члени готовий підтримувати Україну та Молдову на кожному кроці цього шляху. Ми надамо необхідні ресурси, експертизу та політичну підтримку.

Разом ми можемо побудувати сильнішу, більш об’єднану Європу, де кожна нація має можливість розвиватися у мирі та процвітанні.

*Згідно сайту www.eeas.europa.eu

Інші новини за темою