портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донецька ОДА розробила рекомендації для органів місцевого самоврядування стосовно встановлення пільг з плати за землю біля лінії розмежування

Опубліковано 25 листопада 2020 року, 16:41

Питання пільгового оподаткування земельних ділянок сільськогосподарського призначення, власники та користувачі яких позбавлені можливості користуватися ними у зв’язку з проведенням операції Об’єднаних сил, обговорили на робочій нараді у Донецькій облдержадміністрації 25 листопада.

Нарада пройшла під головуванням першого заступника голови Донецької облдержадміністрації Ігоря Мороза за участі представників профільних структурних підрозділів ОДА, Головного управління ДПС у Донецькій області, місцевих рад  та військово-цивільних адміністрацій населених пунктів, на території яких наявні такі землі.

«На землях, що належать як фізичним, так і юридичним особам, поблизу лінії розмежування розташовуються фортифікаційні споруди, і власники земель не мають можливості проводити на них господарську діяльність. Проте податок на землю продовжує нараховуватись, і у області виникає заборгованість за цим податком. Це дуже гостре питання, і скарги надходять як до Донецької ОДА, так і до центральних органів влади. Ми вивчили це питання і розробили дієвий механізм, який дозволить вирішити проблему – ми маємо припинити нараховувати податок на ділянки землі, наближені до лінії розмежування. Звісно, внести зміни у Податковий кодекс неможливо, проте ми узагальнили досвід, який дозволяє органам місцевого самоврядування вирішувати це питання. Оскільки податок на землю сплачується до місцевих бюджетів, органи місцевого самоврядування мають активно долучатись до вирішення проблемних питань, пов’язаних з оподаткуванням земель під фортифікаційними спорудами», - зазначив Ігор Мороз.

Заступник очільника області підкреслив, що органи місцевого самоврядування мають можливість детально вивчати кожну земельну ділянку та безпосередньо вести роботу з правовласниками для визначення обґрунтованого обсягу податкової пільги.

За результатами обговорень місцевим радам та військово-цивільним адміністраціям населених пунктів було запропоновано у рамках їх повноважень прийняти відповідні рішення щодо пільгового оподаткування земельних ділянок, які розташовані в районі ведення бойових дій (або на яких відбувається подолання їх наслідків); вздовж лінії зіткнення поблизу окупованих територій; на яких розташовані інженерні (фортифікаційні) споруди; розташовані на територіях, доступ до яких заборонений військовими.