портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України від 15 травня

Опубліковано 18 травня 2020 року, 09:06 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Денис Шмигаль провів відеоперемовини з Валдісом Домбровскісом
Денис Шмигаль подякував Європейському союзу за виділення 190 млн євро для системи охорони здоров'я України, малих і середніх підприємств, малих ферм, громадянського суспільства та постраждалих від конфлікту регіонів Сходу і Півдня, щоб подолати COVID-19. Прем’єр-міністр України також висловив сподівання у найближчі два тижні отримати транш макрофінансової допомоги від Євросоюзу.

Прем’єр-міністр взяв участь у віртуальній зустрічі з главами урядів держав-членів ЦEI
Учасники відеоконференції обговорили питання боротьби з пандемією, подолання економічних наслідків, координацію зусиль щодо відкриття кордонів, відновлення туристичної галузі та інше. Денис Шмигаль поінформував учасників зустрічі про поточну епідемічну ситуацію в Україні та заходи, які український Уряд вживає, аби зупинити розповсюдження хвороби. Окремо Денис Шмигаль зупинився на питанні підтримки населення та бізнесу, які найбільше постраждали від поширення пандемії.

Денис Шмигаль: Вітаємо рішення Німеччини не виводити «Північний потік-2» з-під вимог оновленої Газової директиви ЄС
«Такі дії регулятора демонструють відданість єдиним правилам ЄС, незалежно від компанії чи країни. Зі своєї сторони, Україна та наша газотранспортна система залишаються надійним партнером Європи у питанні забезпечення транзиту енергоресурсів», – відзначив очільник Уряду.

Новою ціллю Східного партнерства може стати входження до «чотирьох свобод» ЄС – Вадим Пристайко
«Політика ЄС щодо Східного партнерства має бути амбітною, орієнтованою на майбутнє та позитивною. Європейський Союз має запропонувати партнерам нові стратегічні цілі. Такою ціллю Україна бачить поступове входження зацікавлених партнерів до «чотирьох свобод» Європейського Союзу», – пояснив Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Міністр закордонних справ провів зустріч з юридичними радниками України, які представляють її інтереси у міждержавних позовах
«У Міністерстві змінився Міністр і значною мірою – юридична команда, але наша мета залишається незмінною – притягнути Росію до міжнародної юридичної відповідальності за всі порушення міжнародного права, вчинені нею в ході агресії проти України. Ми тісно працюватимемо з юридичними радниками, і наша спільна перемога буде також перемогою міжнародного права загалом», – зазначив глава МЗС Дмитро Кулеба.

МОЗ проводить розрахунки щодо підвищення зарплат медикам до 50%
«Наші медичні працівники повинні отримувати справедливу заробітну плату, а не ту, яку вони отримують зараз. Саме тому у нас є пропозиція щодо підвищення заробітної плати медикам до 50%. Плануємо, щоб це відбулося вже з 1 липня. Це підвищення безліч разів обіцялося і весь час відкладалося, необхідно виконати обіцянку і підняти престижність професії лікаря», – підкреслив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 9:00 15 травня в Україні 17330 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 476 летальних, 4473 пацієнта одужало. Хворобу підтверджено у 1 220 дітей та 3 420 медиків. За добу зафіксовано 483 нові випадки.

Україна і Хорватія продовжать обмін досвідом щодо лікування, реабілітації та соціалізації воїнів-ветеранів
«Наше Міністерство зацікавлене в поглибленні співпраці з Міністерством ветеранів Хорватії. Перш за все – це перейняття безцінного досвіду Хорватії щодо лікування, реабілітації, соціалізації та надання всебічної державної підтримки демобілізованим військовослужбовцям», – сказав Міністр у справах ветеранів Сергій Бессараб.

На час карантину Уряд запроваджує державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення
Держпродспоживслужбою підготовлено відповіді на найбільш поширені запитання від суб’єктів господарювання і громадян щодо процедури декларування цін.

ПФУ: Затверджено показник середньої заробітної плати за березень
Затверджено показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” враховується для обчислення пенсії, за березень 2020 року в сумі 9 905 гривень 39 копійок.

Жителям тимчасово окупованої території України направлено 84 тонни гуманітарної допомоги
15 травня прикордонники Донецького загону оформили та пропустили через лінію розмежування п’ять автомобілів із гуманітарною допомогою від Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Ігор Петрашко обговорив з представниками міжнародного бізнесу план відновлення та розвитку української економіки
Відбулася онлайн-зустріч Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка з представниками українсько-американської бізнес спільноти для обговорення ключових питань розвитку національної економіки. Захід організовано бізнес-асоціацією "U.S.-Ukraine Business Council" (USUBC).

Україна разом із членами СОТ привернула увагу до важливості підтримки мікро-, малих та середніх підприємств під час пандемії COVID-19
14 травня 2020 року низка членів СОТ, зокрема Україна, розповсюдили Заяву щодо важливості підтримки мікро-, малих та середніх підприємств (ММСП) під час пандемії COVID-19. У Заяві члени визнають необхідність глобальної координації зусиль щодо стабілізації економіки та допомоги ММСП, які зазнали негативного впливу від пандемії. У цьому контексті члени окреслили, зокрема, основні дієві заходи на міжнародному рівні для досягнення визначеної мети.

Мінфін: До програми «Доступні кредити 5-7-9%» долучилися два банки – Райффайзен Банк Аваль та ТАСКомбанк
Скористатися Державною програмою підтримки бізнесу «Доступні кредити 5-7-9%» віднині можуть клієнти Райффайзен Банк Аваль та ТАСКомбанк. Відповідні договори про співробітництво з Фондом розвитку підприємництва були підписані вчора – 14 травня.

Міністерство закордонних справ і Фонд «Повернись живим» передали військовим медикам 5000 реагентів для ПЛР-тестів на коронавірус
«Міністерство закордонних справ України ще з 2014 року відчуває особливий зв’язок зі Збройними Силами, з людьми, які зі зброєю в руках стоять на захисті України. Коли постало питання у міністерстві, кому ми хочемо допомогти у час пандемії, відповідь знайшлася миттєво – військовим медикам», - заявив на брифінгу Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Цьогоріч в Одеській області буде відновлено вдвічі більше доріг, ніж у 2019-му, – Владислав Криклій
«Цьогоріч у рамках “Великого будівництва” в Одеській області буде побудовано та відремонтовано вдвічі більше доріг, ніж у 2019-му. Це близько 133 км. Регіон отримав 2,7 млрд грн з держбюджету на реалізацію цієї програми», – зазначив Міністр інфраструктури.

В Мінінфраструктури запланували завершити реконструкцію злітної смуги в Одеському аеропорту в червні
«Саме для Одеси коронакриза має стати періодом нових можливостей, адже кількість туристів може зрости в рази. Для цього і потрібен сучасний аеропорт. Плануємо завершити реконструкцію злітної смуги на Одеському летовищі у червні цього року. Зараз готовність об’єкту складає 98%, триває встановлення світлосигнального обладнання», – зазначив очільник Міністерства інфраструктури Владислав Криклій.

Автомобільні дороги місцевого значення відновлюватимуть за кошти міжнародних фінансових організацій, – Мінінфраструктури
За останні 2 роки завдяки створенню Державного дорожнього фонду, 35% якого йдуть на відновлення мережі доріг місцевого значення, вдалося відновити більше автомобільних доріг місцевого значення, аніж було відновлено впродовж 8-ми років до цього. Такі дані навела заступник Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції Наталія Форсюк.

Україна захищатиме всіма можливими засобами права родин жертв катастрофи українського літака рейсу PS752
15 травня відбулася спільна відео-зустріч заступника Міністра закордонних справ Євгенія Єніна, заступниці Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерії Коломієць та заступника Генерального прокурора Гюндуза Мамедова з родичами громадян України, загиблих внаслідок збиття Іраном літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752.

Мінекоенерго і USAID обговорили реалізацію проекту «Енергетична безпека»
Заступник Міністра енергетики та захисту довкілля Олексій Рябчин обговорив з представниками USAID та команди проекту «Енергетична безпека» поточні та перспективні напрями співробітництва.

8 лікарень та навчальних закладів Дніпропетровщини долучилися до пілотного проєкту з впровадження енергосервісу
6 медзакладів та 2 освітні установи Дніпропетровщини долучилися до пілотного проєкту з впровадження енергосервісних контрактів. Незабаром обиратимуть інвесторів. Про це повідомили у Дніпропетровській облдержадміністрації.

МОН оголошує прийом заявок на оснащення навчальних кабінетів і STEM-лабораторій у 2020 році – заявки приймаються до 13 червня
До 13 червня 2020 року обласні та Київська міська державні адміністрації можуть подати пропозиції щодо оснащення навчальних кабінетів і STEM-лабораторій у 2020 році в закладах загальної середньої та профтехосвіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти. Порядок та умови погодження відповідних пропозицій Міністерством освіти і науки набув чинності.  

МОН: Нацфонд досліджень відкрив прийом заявок на перший конкурс – подати проект можна до 15 червня
Почався прийом заявок на перший конкурс наукових і науково-технічних проєктів Національного фонду досліджень – “Наука для безпеки людини та суспільства”. Можливість подачі проєктів була відкрита сьогодні, 15 травня 2020 року, на /сайті Фонду/.  

24-ту Українську антарктичну експедицію відправлено з Чилі до України, приліт полярників очікується наступного тижня
«У період карантину та відсутності регулярних рейсів нам вдалося майже неможливе: українські полярники летять додому. Це результат неймовірної роботи команди нашого центру, посольств України в Чилі та Бразилії, партнерів та підрядників», – зазначив директор Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

Лабораторія моніторингу вод Східного регіону впроваджує регіональний моніторинг стану довкілля, – Держводагентство
14 нових пунктів спостережень з’явились на карті моніторингу стану поверхневих вод, який виконують фахівці лабораторії моніторингу вод Східного регіону.